Glad se širi na istoku Afrike
0

Al-Qaida hranom i pićem kupuje naklonost Somalijaca

Sarajevo-x.com
U Somaliji gladuje preko 4 miliona stanovnika
U Somaliji gladuje preko 4 miliona stanovnika
Pripadnici Al-Qaide viđeni su u Somaliji kako dijele hranu i odjeću te na taj način pokušavaju pridobiti srca gladnih ljudi u ovom dijelu Afrike, prenosi britanski The Guardian.

Ala-yasir samo je jedan od mnogobrojnih kampova gdje su smješteni izgladnjeli Somalijci. U ovom kampu viđena je i manja grupa pripadnika Al-Qaide koji dijele rižu, brašno, ulje, mlijeko, datule i druge namirnice gladnim ljudima sa ovog područja.

Osim namirnica, piše Guardian, pripadnici ove grupe dijele knjige o islamu i odjeću. Ovo je bio prvi put da su pripadnici Al-Qaide govorili u javnosti i pomogli lokalnom stanovništvu.

''Predstavnik grupe predstavljen je kao izaslanik ogranka Al-Qaide u Somaliji. Zove se Abu Abdullah Muhajir, bijelac je porijeklom iz Amerike'', prenenosi The Guardian.

Muhajir nije prvi Amerikanac koji se pridružio islamističkoj grupi Al-Shabaab u Somaliji. Bombaš koji je protekle nedjelje napao trupe Afričke Unije također je bio iz Amerike.

"Poručujemo našoj voljenoj braći i sestrama u Somaliji da pratimo njihovu situaciju. Iako smo hiljadama kilometara razdvojeni, uvijek ste u našim mislima i molitvama”, kazao je Muhajir.

Također, Somalijcima su podijelili i 17 hiljada dolara kao i mnoge lijekove. Zauzvrat, primili su ih dobrodošlicom i riječima ''Bog je velik! Bog je velik''.

16-godišnji Osman Hassan dobio je datule, mlijeko i Kur’an od predstavnika Al-Qaide. Poručio im je kako se ''svaki dan moli za njihovu pobjedu nad neprijateljem.''

Među članovima grupe bio je i Abu Omar, koji je upravljao podjelom pomoći.

''To je vjerska obaveza. Ovo je naša dužnost'', kazao je Abu Omar. ''Napustili smo svoje zemlje, poslove i sve ostalo kako bismo došli ovdje i pomogli našem narodu.''

Kamp Ala-yasir, smješten na jugu zemlje, oformljen je kao odgovor na sve veću glad u Somaliji u kojoj gladuje više od četiri miliona ljudi.