Barack Obama
0

"Al Qaida bi iskoristila nuklearku da može"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama smatra da bi teroristička organizacija Al Qaida iskoristila nuklearno oružje ako bi ga uspjela nabaviti. Obama je to rekao na samitu posvećenom smanjenju nuklearnog naoružanja.

"Najveća pojedinačna opasnost po sigurnost SAD-a je mogućnost da terorističke organizacije dođu u posjed nuklearnog naoružanja. To je nešto što može promijeniti stanje sigurnost u ovoj zemlji i širom svijeta tokom narednih godina", rekao je Obama.

On je istakao da bi detonacija u New Yorku, Londonu ili Johannesburgu imala nesagledive negativne posljedice po ekonomiju, politiku i sigurnost, javlja Associated Press.

"Znamo da su organizacije poput Al Qaide u procesu pronalaženja nuklearnog oružja ili drugih oružja za masovno uništenje i da nemaju prepreka da ga koriste", rekao je američki predsjednik.

Prošle sedmice se u Washingtonu održavao Samit posvećen nuklearnoj sigurnosti na kojem će učestovovalo više od 40 svjetskih lidera, a tema je bila smanjenje nuklearnog materijala. Obama je imao bilateralne susrete sa nekoliko svjetskih vođa.