Svijet
2

Al Kaida upozorila Hollandea da ne smije pokušati spasiti taoce

SRNA
Nicolas Sarkozy (Foto: Arhiv/AFP)
Nicolas Sarkozy (Foto: Arhiv/AFP)
Lider sjevernoafričkog krila Al Kaide upozorio je danas Francusku da će svaki pokušaj nasilnog oslobađanja šest francuskih talaca, koje je otela ova grupa, završiti njihovom smrću.

Govoreći po prvi put od kada je postavljen na čelo Al Kaide u islamskom Magrebu (AKIM) početkom mjeseca, Jahija Abu Hamam rekao je da Hollande pojačava retoriku protiv grupe.

"On je obećao svom narodu da će osloboditi taoce bez pregovora sa džihadistima", rekao je Hamam u intervjuu koji je objavila novinska agencija Mauritanije.

On je rodbini francuskih talaca poslao poruku da odluka o ratu, "koju je izgleda Hollande donio", znači da je potpisao njihovo pogubljenje.

"On mora da bude odgovoran za svoje odluke", rekao je Hamam, prenosi Reuters.

Sedam radnika francuske firme Areva zarobljeno je u sjevernom Nigeru 2010. godine, a troje je od tada oslobođeno. Još dva francuska državljanina oteta su u Maliju u novembru.

Hamam je istakao da Hollande slijedi istu politiku kao njegov prethodnik Nicolas Sarkozy, a to bi moglo da ima teške posljedice po taoce. On se osvrnuo na slučaj Michela Germaneaua, koja je grupa pogubila u julu 2010, nakon neuspjele operacije spasavanja.

Pozivi Pariza da se preduzme hitna akcija naljutili su AKIM i druge grupe, a neki su upozorili 13. oktobra da "će otvoriti vrata pakla za Francuze" ukoliko Pariz nastavi da vrši pritisak.

Hamam je, takođe, upozorio Francusku da ne preduzima vojnu akciju protiv Al Kaide i drugih militantnih islamskih grupa koje od aprila kontrolišu sjeverni Mali.

Francuski predsjednik pokušava da isposluje vojnu akciju protiv militanata Al Kaide u Maliju, kako bi spriječio napad na francuskom tlu, rekli su diplomatski izvori početkom sedmice.