{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Al Gore dobitnik Nobelove nagrade za mir

F
12.10.2007. u 13:02
0
0
Al Gore dobitnik Nobelove nagrade za mir
0
Al Gore dobitnik Nobelove nagrade za mir
Foto: Reuters
Bivši američki potpredsjednik Al Gore i UN-ova Međuvladina komisija o klimatskim promjenama dobili su Nobelovu nagradu za mir za 2007. godinu u petak zbog njihovih napora na širenju svijesti o klimatskim promjenama koje je izazvao čovjek i polaganje temelja za borbu protiv njih.
Gore je ove godine dobio Oscara za svoj film "Neuvjerljiva istina", dokumentarac o globalnom zagrijavanju, i uveliko se očekivalo da će biti dobitnik te prestižne nagrade, javio je AP.

"Njegovo snažno obavezivanje, pokazano u političkim aktivnostima, predavanjima, filmovima i knjigama, osnažilo je borbu protiv klimatskih promjena. On je vjerovatno jedini pojedinac koji je učinio najviše na širem svjetskom shvatanju mjera koje se trebaju usvojiti", navodi Nobelov komitet u obrazloženju nagrade.

Nobelov komitet je je naveo Goreovu svjesnost o ranim fazama "klimatskih izazova s kojima se svijet suočava".

Komitet je naveo dvije decenije izvještavanja Komisije o klimatskim promjenama koje su "stvorile širi nego ikada konsensuz o vezi između ljudskih aktivnosti i globalnog zagrijavanja".

Klimatske promjene pomjerile su se visoko na listi međunarodnih pioriteta u ovoj godini. UN-ova komisija je objavljivala izvještaje, lansirala razgovore o zamjeni Protokola iz Kyota i pripremila se da se nastavi rad na sjevernom rubu Evrope, gdje Nobelov komiutet djeluje, zbog rastućih briga oko topljenja Arktika.

Norveški Nobelov Komitet saopćio je kako bi globalno zagrijavanje "moglo dovesti do migracija velikog obima i do natjecanja za resursima na zemlji. Mogla bi se povećati opasnost nasilnih sukoba i ratova unutar ili između država".

Jan Egeland, novrveški mirovni posrednik i bivši podsekretar UN-a za humanitarna pitanja, također je nazvao klimatske promjene više nego ekološkim pitanjem.

"To je pitanje rata i mira. Već smo svjedoci prvih klimatskih ratova, u saharskom pojasu Afrike", izjavio je Egeland, koji je sada direktor Norveškog instituta za međunarodnu politiku u Oslu. Kazao je da su nomadi i i pastiri u sukobu s farmerima jer je promijenjena klima donijela sušu i dovela je do nestašice obradive zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: