Svijet
0

Aktivisti protiv izlaska Velike Britanije iz EU -a podigli lažne carinske kontrole

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Aktivisti pokreta protiv izlaska Velike Britanije iz E vropske unije podigli su šest lažnih carinskih kontrola duž granice Sjeverne Irske i Republike Irske u znak protesta zbog mogućeg uticaja na mir, zaposlenja i slobodu kretanja radnika.

Po izlasku Velike Britanije iz EU, Sjeverna Irska će biti jedina kopnena granica sa blokom i pojedini strahuju da će to značiti povratak punktova na granicu koju svakodnevno prelazi 30.000 ljudi radi odlaska na posao.

Granica je bila obilježena vojnim punktovima do 1998. godine kada je postignut mirovni dogovor kojim je okončano višedecenijsko nasilje između katoličkih nacionalista i protestanata. Tokom sukoba poginulo je više od 3.600 ljudi.

"Želimo da zaustavimo uvođenje graničnih prelaza", rekao je portparol pokreta "Pogranične zajednice protiv izlaska Britanije iz EU" Deklan Firon, koji je bio na čelu protesta u gradu Karikarnonu.

U Karikarnonu pojedini mještani bili su u uniformama carinskih službenika i uzrokovali su zastoje na privremenim preprekama, gdje su zvali vozače u lažne prostorije i pretraživali su njihova vozila.

Znak za ulazak u zonu slobodnog kretanja u EU podignut je sa druge strane granice.