Svijet
37

Britanija se zbog Brexita pretvara u Balkan

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanski Guardian priprema svoje čitatelje na izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, a kroz niz primjera tereta koji nose granice između EU i država nečlanica. Najbolji primjer, navodi list, jeste granica između Hrvatske i BiH.

Guardian ilustruje moguće teškoće ukoliko se zvanični London odluči za "grubi" izlazak iz zajednice evropskih država. Jedan od problema jeste granica između Sjeverne Irske kao jedne od zemalja Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Irske koja je članica EU.

"Ukoliko se vozite jugom Hrvatske naići ćete na granicu sa Bosnom i Hercegovinom gdje ćete morati proći tegobni proces čekanja. Nakon što ponovo krenete nećete se dugo voziti jer ubrzo ponovo ulazite u Hrvatsku", piše Guardian aludirajući na Neum koji Hrvatsku, a time i Evropsku uniju siječe na dva dijela.

Ističe se da Veliku Britaniju čeka slična sudbina zbog činjenice da će, ukoliko London ne ugovori "razvod" na najbolji mogući način, granica sa Republikom Irskom ponovo biti uspostavljena u dužini od oko 500 kilometara.

Lokalne vlasti sa obje strane nadaju se i poručuju da ne žele vidjeti uspostavu graničnih prelaza. S druge strane, tvrdolinijaši iz Londona žele obnoviti punu kontrolu nad morskim i kopnenim granicama Kraljevstva.

Ukoliko se granice ne uspostave, kako će onda Britanija kontrolisati priliv migranata? A ukoliko se granice uspostave, kako će britanska ekonomija funkcionisati ako će svaki brod i trajekt, voz i autobus, morati proći pasošku i carinsku kontrolu?

"Kada je Hrvatska 2013. postala članica EU, granica sa BiH postala je posebno komplikovana. Iako 15 posto građana BiH ima hrvatske pasoše, pojedina polja i oranice su sada jednim dijelom u EU, a drugim u BiH. Poljoprivrednici sa sobom moraju nositi pasoše kako bi obradili vlastitu zemlju", navodi Guardian, između ostalog implicirajući da bi se sličan scenarij mogao desiti između Sjeverne Irske i Republike Irske.