Svijet
0

Aktivist balonima u Sjevernu Koreju poslao kopije filma "The Interview"

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Južnokorejski aktivist tvrdi da je balonima poslao hiljade kopija kontroverznog Sonyjevog filma "The Interview" preko granice sa Sjevernom Korejom.

Aktivist Lee Min-bok je rekao da je balone poslao noću četiri puta od januara, a posljednji put je to učinio prošle subote.

Komedija "The Interview" je priča o izmišljenoj zavjeri CIA-e čiji je cilj ubistvo sjevernokorejskog vođe Kima Jong-una. Ovaj je film razbijesnio vlasti u Pyongyangu. Kompanija Sony je prvobitno odustala od prikazivanja filma nakon pretrpljenih hakerskih napada i prijetnji napadima na kina u kojim se film trebao prikazati. No, stav je promijenjen, a film je prikazan u određenim kinima.

FBI tvrdi da iza hakerskih napada i prijetnji stoji Sjeverna Koreja, koja je demantovala ove navode.

Aktivist Lee je pobjegao iz Sjeverne Koreje, a otkrio je da je zavezao DVD-je za balone, zajedno sa američkim dolarima i lecima kojim se kritikuje Kimov režim.

"Poslao sam hiljade kopija i milion letaka u subotu. Pustio sam ih u blizini zapadnog dijela granice", izjavio je Lee.

Svaki stanovnik Sjeverne Koreje koji posjeduje DVD player, a kod kojeg bude pronađen film "The Interview", bit će osuđen na dugu zatvorsku kaznu.

Južnokorejski aktivisti su u nekoliko navrata koristili balone za slanje materijala koji pokazuju kakav život se odvija izvan Sjeverne Koreje te pozivaju ljude u toj državi da se usprotive vođi.