Svijet
0

Ako Iran ne ispuni obaveze, SAD su spremne odgovoriti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države spremne su odgovoriti ako Iran ne poduzme konkretne korake na ispunjavanju obaveza oko svog nuklearnog programa, izjavio je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost James Jones, prenijele su u srijedu američke TV-mreže.

"Iran sada treba ispuniti svoje obaveze", rekao je umirovljeni general Jones, ističući kako su sve su opcije i dalje na stolu, za slučaj da se režim u Teheranu nastavi opirati zahtjevima međunarodne zajednice.

"U kratkom roku ćemo vidjeti može li taj angažman dati konkretne rezultate koje trebamo i bit ćemo spremni ako se to ne dogodi", naglasio je Jones u govoru koji je održao u utorak na vašingtonskom skupu liberalne proizraelske lobističke skupine "J Street".

Jones je kazao kako se SAD konsultira s Izraelom i drugim američkim saveznicima na Bliskom istoku i u Evropi, a isto tako s Rusijom i Kinom, te da se konsenzus oko Irana "kreće u američkom smjeru".

Savjetnik predsjednika Baracka Obame ocijenio je da je sporazum o obogaćivanju iranskog urana u inozemstvu "dobar prvi korak" prema ograničavanju sposobnosti Irana da proizvodi nuklearno oružje.

Teheran bi, kako su najavili iranski dužnosnici, u četvrtak trebalo da odgovori na sporazum o obogaćivanju urana u inozemstvo, postignut na pregovorima sa skupinom P5+1, koju čini pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN i Njemačka.