Svijet
22

Akcija "Dalmacija": U Španiji uhapšena banda od 50 Hrvatica

Piše: E. F.
Policija nakon hapšenja i legitimisanja kradljivica (Foto: El Mundo)
Policija nakon hapšenja i legitimisanja kradljivica (Foto: El Mundo)
Čak 50 hrvatskih državljanki, osumnjičenih za niz krađa i druga krivična djela, uhapsila je španska policija u Vinarosu, u velikoj akciji sprovedenoj u saradnji sa policijom iz Valencije.

Policijska akcija pod nazivom "Dalmacija" samo je jedna u nizu akcija španske policije sa ciljem lociranja i eliminacije putujućih bandi u toj zemlji.

Većina uhapšenih su romske nacionalnosti sa hrvatskim državljanstvom. Prema pisanju El Munda, grad Vinaros je mjesecima bio mjesto okupljanja "hrvatskoj bandi" za koju se sumnja da je opljačkala 14 porodičnih kuća i drugih objekata širom Španije, te jednu kuću u Italiji.

Riječ je o bandi koja je pljačkala stambene jedinice po cijeloj Španiji koristeći odsustvo ukućana kako bi ukrali nakit i ušteđevinu. Članovi bande bila su i dva državljana Španije koji su se nakon pljački brinuli da kradljivice budu zaštićene.

Naime, oni su bili vlasnici firme koja se bavila najmom automobila i stanova pa su tako damama koje su operirale u grupama od po tri člana nakon obavljenoj posla obezbjeđivali prevoz i smještaj.

Policijska istraga koja je obuhvatila nekoliko gradova u kojima je počinjeno oko 14 krađa i to Valenciju, Zaragozu, Sevillu, Madrid i Salamancu, trajala je duže vrijeme.

Najprije je bila koncentrisana na manje grupe koje su radile pojedinačno. Ubrzo je otkriven cijeli lanac djelovanja ove grupe koja se sumnjiči za krivična djela protiv imovine ali i falsifikovanje dokumenata, pripadnost organiziranoj kriminalnoj grupi te ugrožavanje javnog saobraćaja.