Svijet
312

Ajiša Merdanić je 40 godina u prosvjeti: Društvo je potcijenilo prosvjetare

Piše: Semir Hambo
Nastavnica Ajiša Merdanić (Foto: Davorin Sekulić, Klix.ba)
Nastavnica Ajiša Merdanić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ajiša Merdanić je nastavnica historije u Osnovnoj školi Malta u Sarajevu. Do penzije ima još mjesec dana, a posao prosvjetnog radnika već 40 godina obavlja s ljubavlju.

Posao učitelja, nastavnika ili profesora jedan je od najodgovornijih poslova u svakom društvu. Ipak, pitate li prosvjetne radnike koliko su zadovoljni trenutnim statusom dobit ćete poražavajuće odgovore. To nam govori da se nešto mora mijenjati u odnosu prema obrazovanju, a prije svega u poštovanju nastavnog kadra.

Mjesec dana pred odlazak u zasluženu penziju, nakon što je 40 godina radila kao nastavnica, Ajiša Merdanić za Klix.ba komentariše trenutni status prosvjetnih radnika i upoređuje odnos društva prema toj struci nekada i danas.

"Četrdeset godina iskustva u prosvjeti daje mi za pravo da kažem da je prije bilo dosta lakše i jednostavnije raditi u prosvjeti. Jednostavno prije se prosvjetni radnik više cijenio, a danas je ta pozicija degradirana, prije svega od roditelja, a zatim od cijelog društva. Nekada su djeca prihvatala i cijenila našu riječ", istakla je Merdanić.

Naša sagovornica priznaje da je danas mnogo promjena u obrazovnom sistemu koje veliki broj prosvjetnih radnika ne može pratiti. Ipak, bez obzira na sve i danas je to "rudarski" posao koji zahtijeva mnogo odricanja.

"Kada vas roditelj cijeni onda vas i dijete cijeni. Jer ako roditelj omalovažava nastavnika, šta očekivati od djece koja sve to prihvataju", poručila je učiteljica Gordana Gavrić, koja već 30 godina dočekuje učenike i uči ih osnovama od kojih sve kreće.

Ustaljeno je mišljenje kako posao nastavnika ostavlja dosta slobodnog vremena. Završite s nastavnom i idete kući. Tokom ljetnog perioda imate dva mjeseca odmora. To su neki od najčešćih komentara onih koji "zavide" prosvjetarima na uslovima rada.

"Niko ne razmišlja o tome da nastavnike provjeravaju direktori, inspekcija i druge službi. Niko ne razumije da nastavnik kada završi nastavu mora pisati pripreme za svaki čas, osmisliti realizaciju časa, organizirati projekte i brojna druga zaduženja. Nastavnik uvijek mora biti na oprezu", istakla je Gavrić.

Naše sagovornice su istakle kako ni niske plaće danas nisu najveći problem, koliko je poražavajući odnos društva, a prije svega roditelja prema prosvjetnim radnicima.

"Roditelje danas zanima samo prosjek, a ne znanje njihove djece. Pritisci roditelja postoje, a najviše što roditelji preko svoje djece nastoje ostvariti svoje neostvarene želje i ambicije. Roditelj kada dođe na informacije njega samo interesuje ocjena", zaključila je Merdanić u razgovoru za Klix.ba.

Ipak, posao prosvjetnog radnika se ne može raditi bez ljubavi koja sve nastavnike pokreće i daje im snagu da izdrže sve poteškoće u ovom poslu.