Svijet
0

Ahtisari: Pred srpskim i albanskim pregovaračima je 'mnogo posla'

FENA
New York
New York
Međunarodni posrednik za pregovore o budućem statusu Kosova Marti Ahtisari izjavio je u subotu u New Yorku da je pred srpskim i albanskim pregovaračima "mnogo posla" kako bi došli u poziciju koju od njih očekuje međunarodna zajednica.

"Nastavljamo pregovore o tehničkim pitanjima. Ovdje u New Yorku, poslije razgovora s predstavnicima Kontakt grupe, Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i ostalim značajnim akterima dobio sam punu podršku da nastavim s procesom", rekao je Ahtisari novinarima poslije sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Ahtisari je, također, rekao da su najznačajniji predstavnici međunarodne zajednice ponovili opredjeljenje da proces određivanja budućeg statusa Kosova bude okončan do kraja godine, ali da "za sada nema prijedloga za rješenje statusa".

"Ne želim da govorim o datumima i nema konačnih prijedloga. Tumačenje stavova tokom pregovora navodi na pogrešne zaključke. Moj zaključak i izvještaj će proisteći iz pregovora i tu neće biti nikakvih iznenađenja", rekao je Ahtisari.

Šef međunarodnih posrednika je, također, istakao da u procesu rješavanja statusa Kosova, koji je na nivou tehničkih problema počeo u februaru, "neće biti naglog ubrzavanja", ali da dijalog pod okriljem UN-a, "svakako ulazi u novu fazu".

Odgovarajući na pitanje da li rješavanje kosovske krize može poslužiti kao presedan za rješavanje sličnih problema u Južnoj Osetiji ili Abhaziji, Ahtisari je rekao da "problemi na Kosovu imaju posebnu historiju i genezu".

"Ne želim da razmišljam o drugim problemima, jer i s ovim, kosovskim, imam pune ruke posla", zaključio je Ahtisari, prenosi Tanjug.