Ubijena 24 turska vojnika
0

Ahmet Davutoglu otkazao posjetu Beogradu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dvadeset četiri turska vojnika su ubijena, a više ih je povrijeđeno u utorak navečer u istovremenim napadima kurdskih pobunjenika na vojne položaje na iračkoj granici, saopćio je jedan lokalni sigurnosni izvor.

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu odgodio je za danas planiranu posjetu Srbiji zbog oružanih sukoba između turske armije i kurdskih pobunjenika. I premijer Turske Tajip Erdogan odgodio je posjetu Kazahstanu zbog najnovijih sukoba na jugoistoku zemlje, gdje se kurdski pobunjenici bore za autonomiju svog naroda.

Prema nezvaničnim informacijama, Davutoglu je trebalo da dođe u posjetu Srbiji kako bi ispitao mogućnosti za realizaciju turske inicijative o pomirenju dvije islamske zajednice.

Do napada brojnih naoružanih grupa iz Kurdistanske radničke partije (PKK) došlo je u Cucurci i Yuksekovi, u pokrajini Hakkari, naveo je isti izvor.

Televizijske mreže su javile da je vojska pokrenula kopnene i zračne operacije tokom noći kako bi odbila napadače.

Prema posmatračima, radi se o drugom najtežem gubitku za tursku vojsku od kada je PKK 1984. godine započeo borbu za otcjepljenje kurdskog dijela na istoku Turske. Pobunjenici su 1993. godine ubili 33 nenaoružana turska vojnika u trenutku premještanja s jednog položaja na drugi.

PKK je znatno pojačao napade od ljetos, nakon zatišja, a Turska je zaprijetila da će vojno intervenirati protiv uporišta tog pokreta koji se nalazi u iračkom Kurdistanu.