Svijet
35

Ahmedinedžad bi mogao biti kažnjen sa 74 udarca bičem

Klix.ba
Mahmud Ahmedinedžad (Foto: AFP)
Mahmud Ahmedinedžad (Foto: AFP)
Mahmud Ahmedinedžad, iranski predsjednik, mogao bi se suočiti sa kaznom od 74 udarca bičem ili šest mjeseci zatvora, jer je prekršio izborna pravila te zemlje.

Kako prenose zapadni mediji, Ahmedinedžadov grijeh je to što je bio u društvu šefa svog kabineta koji je išao da se registrira za predstojeće izbore u toj zemlji i to u svojstvu kandidata.

Vijeće čuvara, kako se naziva tijelo koje se brine za dosljedno provođenje iranskog Ustava, najavilo je jučer da će tražiti sankcije za predsjednika te države.

Rahim Mashaie je neko koga Ahmedinedžad drži za svog političkog nasljednika i često ga je promovirao u javnosti. Međutim, radi se o čovjeku kojeg ekstremisti optužuju da bi htio uzdrmati islamsku vlast u toj zemlji. Inače, Mashaiejeva kćerka je u braku sa Ahmedinedžadovim sinom.

Vijeće čuvara bi kao glavni argument moglo koristiti snimke koji su emitirani na državnoj iranskoj televiziji, a na kojima se vide predsjednik i šef njegovog kabineta kako odlaze na registraciono mjesto.

Očigledno uhvaćen u kršenju izbornog zakona Ahmedinedžad je promrmljao Mashaeiu, u trenutku dok su ga snimale kamere, da kaže kako je on (Ahmedinedžad) uzeo slobodan dan.

Ahmedinedžadu je izbornim zakonom zabranjeno da se kandidira na funkciju predsjednika i po treći put, a Mashaie je svoju kandidaturu objavio 11. maja. Predsjednika Irana politički protivnici optužuju i da finansira kampanju šefa svoga kabineta javnim novcem.

S druge strane oni koji koji su naklonjeni Ahmedinedžadu tvrde kako se radi o podmetanju druge strane, odnosno klerikalne struje. Naime, poznato je da iranski vrhovni vođa Ayatollah Ali Khamenei i Ahmedinedžad nisu u dobrim odnosima i da Khamenei ne podržava sadašnjeg predsjednika.

Mashaieju se zamjera i to što je vjerske vođe na čelu sa Khameneijem nazvao religijsko-nacionalističkim klanom, a Iranci mu zamjeraju izjavu u kojoj je kazao da su oni "prijatelji svih ljudi na svijetu, pa čak i Izraelaca".

Među favoritima za osvajanje pozicije predsjednika Irana trenutno je Mohammad Bagher Qalibaf, gradonačelnik Teherana i bivši šef policije, te Ali Akbar Velajati, viši savjetnik vrhovnog vođe.

Akbar Hashemi Rafsandžani, koji je bio predsjednik osam godina, između 1989. i 1997. godine, također se kandidirao za predsjednika i to u 78. godini.