Svijet
0

Ahmadinejad želi da Iranke rađaju što više djece

FENA
Mahmoud Ahmedinejad (Foto: AP)
Mahmoud Ahmedinejad (Foto: AP)
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinejad predstavio je novu vladinu inicijativu koja bi trebala potaknuti obitelji da imaju više djece kako bi bila povećana populacija, odbacujući istodobno ideju planiranja obitelji kao bezbožničku i uvezenu sa Zapada.

Prema inicijativi vlade, za svaku bebu u "bankama za novorođenčad" bit će uplaćivan depozit od 950 dolara, a potom godišnje još po 95 dolara, sve dok ne napune 18 godina. Djeci će biti dozvoljeno da novac podignu kada napune 20 godina i iskoriste ga za obrazovanje, brak, zdravlje ili opremanje kuće.

Prijedlogom se praktično odbacuju višedecenijski napori da se ekonomija ojača obuzdavanjem rasta populacije, napomenuo je Associated Press.

Inicijativa je, međutim, u skladu s Ahmadinejadovom politikom da se želi povećati populacija u zemlji gdje već ima 75 milijuna stanovnika. On je svojedobno rekao da bi Iran mogao imati i do 150 milijuna stanovnika.

Predloženi program posebno će biti privlačan za građane koji imaju manja primanja, a koji su podržali Ahmadinejada na izborima 2005. i 2009. godine. Za sada, međutim, nije jasno iz kojih izvora će program biti financiran.

Početkom 70-ih godina prošlog stoljeća Iran je diljem zemlje pokrenuo uspješnu kampanju za planiranje obitelji. Tada su u zdravstvenim ustanovama bili okačeni plakati na kojima je pisalo - "Dvoje djece je dovoljno!"

Ta ideja napuštena je nakon islamske revolucije 1979. godine, ali je 10 godina kasnije ponovno vraćena nakon naglog porasta stanovništva i ekonomskih problema u zemlji.