Iranski predsjednik
0

Ahmadinejad: Washington je na potezu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad pozdravio je u ponedjeljak ohrabrujuće najave američkog predsjednika Baracka Obame koje se tiču promjena u odnosima dviju zemalja, naglasivši kako čeka konkretne korake koji će značiti prelazak sa riječi na djela.

"Čekamo na ovu promjenu. Nadamo se da su Obamini stavovi zasnovani na neophodnosti za reformama i promjenama u politici. Nadamo se da on to može postići", rekao je Ahmadinejad.

Iranski predsjednik je tokom službene posjete Kazahstanu rekao da pozdravlja "promjene i reformu", jasno stavivši do znanja da službeni Teheran čeka na sljedeći potez nove administracije u Washingtonu, prenio je Reuters.

Obama je izjavio da želi bolje odnose s Islamskom Republikom, ponudivši novi početak u odnosima dviju zemlja nakon desetljeća nepovjerenja ne relaciji Teheran – Washington.

Sjedinjene Države su prekinule odnose s Iranom nakon što su ekstremni iranski studenti upali u američku ambasadu 1979. godine i držali kao taoce 50 službenika ambasade 444 dana.

Dodatnu zategnutost u bilateralne odnose unio je sporni iranski nuklearni program za koji Washington vjeruje da je paravan za proizvodnju atomske bombe, što vlasti u Teheranu odbacuju i tvrde da je riječ o nuklearnom programu namijenjenom isključivo u miroljubive svrhe.