{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ahmadinedžadove pristalice pretrpjele poraz

S
5.5.2012. u 20:28
0
11
Ahmadinedžadove pristalice pretrpjele poraz
0
Ahmadinedžadove pristalice pretrpjele poraz
Mahmud Ahmadinedžad
Iranske političke stranke koje podržavaju predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada pretrpjele su žestok poraz na parlamentarnim izborima.
Pristalice iranskog predsjednika sada su u manjoj frakciji u parlamentu i suočeni su sa velikom većinom konzervativaca, koji su blisko povezani sa vrhovnim liderom ajatolahom Ali Hamenei.

Prema rezultatima izbora, koje je saopštilo iransko Ministarstvo unutrašnjih poslova, na prvom mjestu je stranka "Ujedinjeni principalistički front" koja je blisko povezana sa Hameneji i oštar je kritičar Ahmadinedžada, dok je druga radikalna partija "Front otpora islamske revolucije".

"Front otpora", takođe, podržava Hameneija, ali pojedini članovi su bili u Ahmadinedžadovoj administraciji i dalje ga podržavaju. Očekuje se da će konačni rezultati drugog kruga izbora za preostalih 65 poslaničkih mjesta biti objavljeni kasnije tokom dana. U prvom krugu izbora, stranke koje su direktno povezane sa Ahmadinedžadom nisu ostvarile dobre rezultate. Njegovi protivnici osvojili su 20, a pristalice samo osam poslaničkih mjesta.

Nezavisni kandidati dobili su za sada 11 poslaničkih mjesta, što bi, prema ocijeni analitičara, moglo da donese određenu pomoć Ahmadinedžadu. Analitičari pretpostavljaju da će oko devet Ahmadinedžadovih pristalica dobiti poslanička mjesta, dok će njegovi neistoimišljenici skoro sigurno osvojiti preostalih 16 mandata.

Konzervativci su prethodno podržavali Ahmadinedžada, ali su se okrenuli protiv njega kada se usprotivio višerangiranom sveštenstvu. Ahmadinedžadovi neistomišljenici već su osvojili većinu u 290-članom parlamentu u prvom krugu izbora održanom u martu.

Najveće iranske reformističke stranke, koje su protiv Ahmadinedžada ali i ostalih konzervativaca, nisu predali listu svojih kandidata. Novi parlament počeće sa radom krajem maja. Iranski parlament nema direktnu kontrolu nad političkim pitanjima poput nuklearnog programa, ali može da utiče na tok izbora za Ahmadinedžadovog nasljednika na funkciji predsjednika 2013. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: