Svijet
0

Ahmadinedžadov snimatelj iz straha ostao u New Yorku i zatražio azil

Klix.ba
Snimatelj koji je pratio iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku zatražio je azil u Sjedinjenim Američkim Državama, jer se plaši vratiti u svoju zemlju.

Hassan Golkanbhan je po dolasku u SAD unajmio advokata Paula O'Dwyera od kojeg je zatražio da ga zastupa u slučaju traženja azila jer ga je strah da se vrati u Iran zbog njegovih političkih uvjerenja.

"Njega smatraju protivnikom iranskog režima. Smatraju da je izdao svoju zemlju i da mu se više ne može vjerovati", kazao je O'Dwyer, prenosi CNN.

Advokat je potvrdio da je snimatelj ostao u SAD-u nakon što je Ahmadinedžad otputovao nazad u Iran u četvrtak nakon obraćanja na zasjedanju Generalne supštine UN-a.

Istakao je da se njegov klijent plaši povratka u rodnu zemlju jer su sumnje u vezi sa njegovim političkim stavovima produbljene dok je boravio u New Yorku, a bilo je i stvari koje je trebao uraditi a nije želio.

Hassan Golkanbhan je zatražio azil i dok proces traje on ne može biti deportovan u Iran.

"Nije mu bilo lako donijeti takvu odluku. Njegova supruga i djeca su pobjegli iz Irana, a on ne može otkriti gdje se nalaze zbog njihove sigurnosti. Zabrinuti smo što bi im se moglo dogoditi ako ih iranska vlada otkrije", rekao je advokat.

Potvrđeno je da Golkanbhan čeka na razgovor sa američkim vlastima, a to bi moglo potrajati i do nekoliko mjeseci.