Fars
0

SAD: Nema viza za 20 iranskih zvaničnika

SRNA
SAD su odbile da izdaju vize za oko 20 iranskih zvaničnika koji su željeli da prisustvuju zasjedanju Generalne skupštine UN u New Yorku sljedeće sedmice, prenijela je iranska agencija Fars.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad, koji redovno učestvuje u radu Generalne skupštine od kada je stupio na dužnost 2005. godine, održaće za četiri dana svoj posljednji govor u UN.

Teheran je zatražio vize za oko 160 članova svoje delegacije prije dva mjeseca, ali je dvadesetak zahtjeva odbijeno.

U izvještaju se ne navodi razlog za ovakvu odluku SAD, ali je poznato da su mnogi iranski zvaničnici izloženi zabrani putovanja u Ameriku zbog iranskog nuklearnog programa.

State Department za sada nije komentarisao ovaj slučaj, a agencija Fars prenijela je da su među odbijenima predsjednikovi savjetnici za informisanje i politička pitanja.

Ahmadinejad će putovati u New York sa šefom svog osoblja Esfandijarom Rahimom Mašaijem i ministrom spoljnih poslova Alijem Akbarom Salehijem.

Ahmadinejad, čiji drugi i posljednji mandat ističe sljedeće godine, do sada je koristio govore u UN za odbranu iranskog nuklearnog programa i verbalne napade na Izrael, SAD i Evropu, navodi AFP.