Svijet
0

Ahmadinedžad pozvao NATO da napusti Persijski zaljev

FENA
Mahmud Ahmadinedžad (Foto: AP)
Mahmud Ahmadinedžad (Foto: AP)
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad pozvao je u petak iz New Yorka NATO-ove pomorske snage da se povuku iz Persijskog zaljeva, ocjenjujući da one predstavljaju prijetnju za sigurnost u regionu.

Iranskom predsjedniku su na novinskoj konferenciji, na margini godišnje Generalne skupštine UN-a u New Yorku gdje je on govorio u četvrtak, postavljena pitanja o mogućnosti sukoba u Persijskom zaljevu.

"Sve mjere na sprječavanju mogućih sučeljavanja i sukoba će biti dobrodošle. Ali, ja ne mislim da će doći do sukoba“, rekao je Ahamdinedžad.

"Međutim, mislim da će najbolje dugoročno rješenje ovog problema biti da strane snage odu iz Persijskog zaljeva. Nema potrebe da NATO-ove snage budu u Persijskom zaljevu“, rekao je on novinarima.

Američki i evropski brodovi pojačali su svoje prisustvo posljednjih godina u zaljevu. Na primjer, Sjedinjene Američke Države imaju pomorsku bazu u Bahreinu, a Francuska je otvorila jednu 2009. godine u Abu Dabiju, oko 250 kilometara od iranske obale.

"Zemlje regiona su potpuno u stanju da uspostave vlastitu sigurnost“, dodao je iranski vođa.

"Mogu vam reći sada vrlo čvrsto da ako NATO, američke i britanske snage, napuste Persijski zaljev i Omansko more, Iran će bdjeti nad sigurnošću regije“, rekao je on.