Istanbul
0

Ahmadinedžad pozvao da se procijeni šteta od kolonizacije

FENA
Mahmud Ahmadinedžad
Mahmud Ahmadinedžad
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad založio se u ponedjeljak, prvog dana međunarodne konferencije o najsiromašnijim zemljama, za formiranje istražne komisije za štete koje su zemljama u trećem svijetu prouzrokovale kolonijalne sile.

"Najsiromašnije zemlje nisu nesposobne nacije, one imaju resurse. Njihov razvoj i progres je zakočen zbog kolonijalne politike", izjavio je Ahmadinedžad pred predstavnicima 48 najsiromašnijih zemalja koje su se okupile u Istanbulu.

"Trebalo bi dati mandat nekoj nezavisnoj grupi da izračuna štete koje su prouzrokovale te zemlje u periodu kolonijalizma", kazao je on.

Optuživši zapadne sile da nastavljaju "pljačkati" najsiromašnije zemlje, iranski predsjednik je pozvao da se "zabrani svaka vojna i politička intervencija hegemonističkih sila tako što bi zemlje neovisne od kaptalističkih zemalja formirale jednu moćnu organizaciju".

On je također sugerirao da se izradi mehanizam kontrole centralnih banaka u razvijenim zemljama i financira pomoć razvoju siromašnih zemalja tako što bi se smanjili vojni troškovi razvijenih zemalja, javio je AFP.

U grupi najsiromašnijih zemalja su 33 zemlje u Africi, 14 u Aziji plus Haiti i one imaju godišnji prihod po stanovniku manji od 745 dolara.

Lideri tih zemalja i lideri zemalja donatora i institucija okupili su se u Istanbulu u ponedjeljak i u narednih pet dana će pod okriljem glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona pokušati da naprave desetogodišnji plan pomoći najsiromašnijim zemljama na planeti.