{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


20 milijardi dolara i podrška arapskom proljeću

F
27.5.2011. u 21:28
0
2
20 milijardi dolara i podrška arapskom proljeću
0
20 milijardi dolara i podrška arapskom proljeću
Samit G-8 završio je u petak u Deauvilleu prihvaćanjem izjava o poticanju trajnog, zelenog i uravnoteženog rasta, o Africi i "arapskom proljeću", koje će članice i financijski pomoći kao što su obećale sa 20 milijardi dolara Tunisu i Egiptu za provedbu reformi, javljaju agencije.
Čelnici industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta na godišnjem skupu u francuskom ljetovalištu utemeljili su partnerstvo sa sjevernom Afrikom i Bliskim istokom i obećali im novac za političke i gospodarske reforme.

G-8 "izražava snažnu podršku težnjama 'arapskog proljeća' kao i težnjama iranskog naroda". Promjene u tim regijama "povijesne su te imaju potencijal otvaranja vrata promjeni nastaloj u srednjoj i istočnoj Evropi nakon pada Berlinskog zida", prenosi Reuters.

Banke će provedbu reforma u Tunisu i Egiptu pomoći "s 20 milijardi dolara, od čega 3,5 milijardi dolara Evropske investicijske banke za razdoblje 2011.-2013.", navodi se u tekstu.

Međunarodni monetarni fond procijenio je financijske potrebe za bliskoistočne i zemlje Sjeverne Afrike koje uvoze naftu na preko 160 milijardi dolara u tri iduće godine. U izvještaju za samit MMF je rekao da može osigurati 35 milijardi za pomoć stabilizaciji tih gospodarstava, ali većinu mora dati međunarodna zajednica.

Svjetska banka u utorak je najavila šest milijardi dolara pomoći Tunisu i Egiptu. U zajedničkoj deklaraciji, usvojenoj na kraju skupa, G-8 je pozvao libijskog vođu Moamera Gadafija da odmah prekine primjenu sile prema civilima i ode s vlasti, prenosi agencija AFP.

Tekstom izjave sudionici osuđuju primjenu sile prema demonstrantima u Siriji i Jemenu, pozivaju jemenskog predsjednika da se povuče s vlasti, a iranske vlasti da prekinu gušenje opozicije te građanskih i političkih sloboda.

Završna izjava sadrži i preporuke koje su za samit pripremili internetski stručnjaci o potrebi poštivanja sloboda i prava na privatnost. Traže zaštitu intelektualnog vlasništva, kibernetičku sigurnost i zaštitu od kriminala.

U izjavi o globalnom gospodarstvu G-8 se obavezuje na "ulaganje napora prema snažnom, trajnom i uravnoteženom rastu s partnerima iz G-20 (skupine koja obuhvaća i snažna gospodarstva u usponu poput Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike), s naglaskom na ulaganja u obnovljive izvore energije kao nužnog elementa za dobro upravljanje planetom i borbu protiv globalnog zatopljenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: