Svijet
0

Ahmadinedžad: Nećemo odustati on nuklearnog programa

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran neće odustati od svog nuklearnog programa uprkos novim sankcijama zapadnih država, izjavio je danas iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad tokom obraćanja koje je direktno prenosila državna televizija.

"Savjetujem vam da odustanete od ovakvih metoda, nemojte da vjerujete da će vaš loš humor, pokazivanje zuba i vaše kandže, zaustaviti iranski narod na putu razvijanja nuklearne tehnologije", izjavio je Ahmadinedžad u gradu Pakdaštu.

On je ponovio da Iran ne želi da razvije atomsku bombu.

Ahmadinedžad je naglasio da iranski narod neće ni za pedalj odustati niti će bilo kome dozvoliti da ga liši njegovih prava.

"Oni su poručili da će prekinuti bankarske odnose sa nama. Mi već godinama nemamo ekonomske i poslovne odnose sa SAD. Ništa se nije promijenilo", naveo je Ahmadinedžad.

Iranski predsjednik je naglasio da je iznenađen zbog Evropljana, koji "ponovo zatvaraju oči i ponavljaju ono što im kažu njihovi gospodari" i koji žele da prekinu poslovne odnose sa Teheranom i blokiraju iransku imovinu.

"Svaki pokušaj da se oduzmu devizne rezerve Irana smatraćemo kao krađu i iranski narod će u tom smislu postupati kao da je riječ o kradljivcima", upozorio je Ahmadinedžad.
SAD, Velika Britanija i Kanada usvojile su prije dva dana koncept novih finansijskih sankcija protiv Irana i prekinule poslovne veze sa iranskim bankama.

Odluka je donesena nakon što je agencija UN za nuklearne kontrole izrazila zabrinutost povodom razvoja iranskog atomskog oružanog programa.