Svijet
0

Ahmadinedžad: Iranu nije potrebna atomska bomba

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je izjavio u četvrtak u New Yorku da Iranu ne treba atomska bomba i ne traži da se nje domogne.

"Realnost je ta da nama nije potrebna atomska bomba, suprotno onome što neki misle", rekao je on na konferenciji za štampu u sjedištu Ujedinjenih naroda, gdje učestvuje na godišnjoj debati Generalne skupštine.

Na pitanje novinara o iranskom nuklearnom programu, Ahmadinedžad je odgovorio "Ne tražimo da se domognemo nuklearne bombe, to treba da je jasno".

U svom govoru pred Generalnom skupštinom u utorak, iranski predsjednik je branio politiku obogaćivanja urana njegove zemlje i oštro je kritikovao SAD.

Iran je ignorisao zahtjev Vijeća sigurnosti o prekidu obogaćivanja urana, tehnika koja može dovesti do proizvodnje oružja.

Prema jednom francuskom zvaničniku, velike sile očekuju sada odgovor Irana početkom oktobra radi nastavka pregovora o nuklearnom programu i prekid osjetljivih aktivnosti, prije nego se razmotri uvođenje sankcija Teheranu.

Teheran je najavio da će se glavni iranski pregovarač o ovom dosjeu Ali Laridžani sastati iduće sedmice s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom.

Iranski predsjednik je također rekao u četvrtak da su pregovori s Evropskom unijom o nuklearnom programu "na dobrom putu", izražavajući nadu da ih niko ne može udaljiti s tog pravca.

"Mislimo da su ovi pregovori na dobrom putu. Nadam se da ih drugi neće udaljiti s tog pravca... To je jedan konstruktivan put", rekao je on na konferenciji za štampu u sjedištu UN-a, gdje je učestvovao na godišnjoj debati Generalne skupštine.