Nakon 7 mjeseci
210

Ahed Tamimi i njena majka oslobođene iz izraelskog zatvora

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelske vlasti u nedjelju su oslobodile Palestinku Ahed al-Tamimi (17) i njenu majku Nariman.

Njih dvije jutros su oslobođene na ulazu u mjestu Nabi Saleh, koje pripada Ramallahu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Izraelski vojni sud u martu je osudio al-Tamimi na osam mjeseci zatvora zbog napada na izraleskog vojnika.

Izraelski vojnici priveli su Ahed Tamimi 19. decembra 2017. prilikom upada u porodičnu kuću u Ramallahu. Njena majka Nareman je sljedećeg dana otišla do pritvora u Ramallahu da dobije informacije o kćeri, a zatim je i ona privedena.

Ahed, za koju se na snimcima vidi da udara izraelske vojnike koji su nasilno ušli u dvorište kuće, optužena je za napad na njih. Na snimku, pored Ahed je i njena rodica Nur Tamimi, koja je također privedena i odvedena u izraelski vojni zatvor.

Po riječima njene tetke Manal, koja je također aktivistica, 15 osoba iz mjesta Nabi Saleh nalazi se u izraelskom zatvoru, od čega su četvero maloljetnici.

Ahed je 2012. godine u Istanbulu uručena nagrada za hrabrost ”Hanzala” zbog suprotstavljanja izraelskim vojnicima koji su privodili njenog brata.

Njen slučaj je privukao veliku međunarodnu pažnju, a organizacija Amnesty International je Al-Tamimi nazvala palestinskom Rosom Parks, afro-američkom aktivisticom za ljudska prava i krojačicom koju je američki Kongres proglasio "majkom modernog Pokreta za ljudska prava".