{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Afrika nadomak pobjede protiv opasnog riječnog sljepila

4.5.2013. u 10:38
0
2
Afrika nadomak pobjede protiv opasnog riječnog sljepila
0
Afrika nadomak pobjede protiv opasnog riječnog sljepila
Afrika je počela da dobija bitku protiv parazitne infekcije riječnog sljepila, a sve zahvaljujući teškom radu seljana koji hvataju muhe koje prenose ovu bolest.
Dolina Kou u Burkini Faso je jedna od najplodnijih oblasti u zemlji. To je dolina puna rižinih polja i valovitih brežuljaka, sa vijugavom rijekom, ali je nenaseljena već decenijama. Stanovnici su isuviše oprezni da bi je kultivisali.

Ono što ih drži na distanci, kao što je slučaj sa mnogim riječnim bazenima širom Afrike, je riječno sljepilo (onchocerciasis), oboljenje koje prenosi crna muha, sićušni insekt koji se razmnožava u vodama brzog toka. Legenda kaže da ukoliko živite preblizu rijeci Kou, ona će vam pojesti oči.

Ipak, nakon prevencija širenja bolesti, koje su počele još '70-ih godina prošlog stoljeća, bolest polako postaje stvar prošlosti u Burkini Faso. Stanovnici s polako vraćaju na svoju zemlju, a rijetko ko se sjeća ljudi koji su oslijepili od ove bolesti. Riječno sljepilo trebalo bi nestati do 2025. godine.

Sada se sa prevencije polako prelazi na nadzor, jer, iako je bolest nestala u nekim zemljama, muhe ipak nisu i rizik od ponovnog izbijanja je i dalje prisutan.

Koala Lassane, entomolog sa Univerziteta u Ouagadougou, prijestolnici Burkine Faso, objašnjava kako se nadzor fokusira na muhe, jer se bolest na ljudima teško može primjetiti u ranim fazama. Kod muha se pojavljuje sistematski.

Seljani prikupljaju insekte i šalju ih na testiranja. Međutim, metoda hvatanja je prilično neobična. Budući da muhe moraju biti žive i čitave, moraju se uhvatiti rukama, a kao mamac se koriste ljudi. Lassane je odgovoran za obuku, nadzor i plaćanje lokalnih lovaca na muhe.

Lovci na muheLovci obično sjednu pored rijeke, zavrnu nogavice i ubacuju muhe u plastične cijevi. Moraju biti brzi, budući da muhe grizu za manje od 10 sekundi nakon kontakta sa kožom, a uprkos tome što su minijaturne, njihov ugriz je veoma bolan.

"Na vrhuncu sezone, dovoljno je i samo jedno stopalo za hvatanje“, kažu lovci koji obično rade u smjenama od 12 sati, mijenjajući su u lovu i pripremi uzoraka.

MDSC, laboratorija za proučavanje ovih muha u Ouagadougou, je jedna od samo tri laboratorije u svijetu sposobne za ovaj posao. Potrebno je devet hiljada muha po lokaciji, pripremljenih u uzorcima od po 300. Ovaj posao je pedantan i mukotrpan, ali su rezultati krucijalni za držanje riječnog sljepila pod konrolom.

"Devet hiljada muha po lokaciji, 10 lokacija po državi i sedam država čine brojku od 630 hiljada muha godišnje, a nekada i više od miliona", kaže Laurent Toe, direktor laboratorije i dodaje kako traže način da mehaniziraju čitav proces, budući da nije baš etično koristiti ljudske hvatače.

"Mi smo seljaci i novac nam pomaže da prebrodimo teške sezone, ali ono što stvarno želimo je da se zauvijek riješimo riječnog sljepila", kažu lovci na muhe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: