{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu porastao broj osolikih muha, bezopasnih insekata

F
4.7.2013. u 11:50
273
47
U Sarajevu porastao broj osolikih muha, bezopasnih insekata
273
U Sarajevu porastao broj osolikih muha, bezopasnih insekata
Osolike muhe (porodica Syrphidae reda Diptera - dvokrilaca) koje se posljednjih dana mogu vidjeti u velikom broju na području Sarajeva potpuno su bezopasni insekti - potvrdio je za Agenciju Fena vanredni profesor na Odsjeku biologije Prirodno-matematičkog fakulteta Sarajevo Suvad Lelo.
Poznato je, kazao je on, da pojedine vrste spomenutih muha mogu uzimati životinjska tkiva kao hranu, ali se u pravilu hrane polenom, odnosno nektarom te nisu opasne za ljude i ne mogu prenijeti neku zarazu.

Dr. Lelo raspolaže listom od 1.262 vrste konstatovanih dvokrilaca, a smatra se da postoji više od 2.000 vrsta u BiH, u koje spadaju i osolike muhe sa 174 do sada konstatovane vrste.

"Osolike muhe su bezopasni insekti dužine oko jednog centimetra. Odrasle individue uglavnom se hrane nektarom i polenom. Radi se o ekonomski korisnim vrstama jer larveni stadiji jedu biljne vaši. Kako je ovo godina s više kišnih dana što uzrokuje povišenu vlagu, dok su između sunčani periodi, brojnost biljnih vaši je veoma velika. Po automatizmu, kako su one hranidbeni resurs, povećava se i broj svih organizama koji se njima prehranjuju, poput bubamara i osolikih muha", ističe profesor Lelo.

On za primjer navodi da je u Njemačkoj, pored osolikih muha, zabilježen i fenomen povećanja broja bubamara, što se slično desilo i u BiH, ali ti insekti ljudima nisu neugodni za vidjeti, te njihova brojnost nije izazvala zabrinutost.

Suvad Lelo naglašava da u BiH ne postoji stručnjak za ovu vrstu, a podaci kojima raspolaže potiču iz radova dr. G. Strobla s kraja 19. vijeka te iz skupnih radova dr. S. Glumca za bivšu Jugoslaviju i nekolicine radova specijaliste za osolike muhe dr. Zorice Nedeljković iz Novog Sada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: