Primao mito za kampanju
0

Afrički lideri su Chiracu davali kofere s novcem

Sarajevo-x.com
Jacques Chirac
Jacques Chirac
Bivši francuski predsjednik i počasni građanin Sarajeva Jacques Chirac, kao i bivši premijer Dominique Villepin, prihvatili su više od 750.000 eura mita od afričkih lidera. Ove optužbe su se pojavile u vrijeme kada se održava suđenje Chiracu zbog korupcije, javlja AFP.

Afrički lideri su bivšem francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu i premijeru Dominiqueu de Villepinu dali kofere pune novca. Taj novac je bio namijenjen njihovim izbornim kampanjama.

Villepin, potencijalni kandidat u predsjedničkim izborima sljedeće godine, odbacio je ove optužbe za koje se smatra da predstavljaju nove dokaze o sumnjivim odnosima francuskog političkog establišmenta s bivšim kolonijama u Africi.

Robert Bourgi, advokat sa mrežom afričkih kontakata, koji je savjetovao Chiraca i Villepina prije nego se pridružio kampanji aktuelnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja 2005. godine, optužbe je iznio u članku objavljenom u francuskim novinama Journal du Dimanche.

Bourgi je rekao da je lično učestvovao u predavanju nekoliko kofera Chiracu u gradskoj vijećnici u Parizu kada je tada budući predsjednik bio gradonačelnik osamdesetih i devedesetih.

"U koferima je bilo više od pet miliona franaka, tj. više od 750.000 eura. Ta cifra je mogla biti i do 15 miliona franaka", rekao je Bourgi. Prema njegovim riječima, nakon preuzimanja kofera ga je Chirac ponudio pivom.

"Sjećam se prve predaje novca. Prisutan je bio i Villepin. Novac je dao Marshal Mobutu, predsjednik Zaira, sada Demokratske Republike Kongo. To se dogodilo 1995. godine. Dao mi je 10 miliona franka koje mu je dao Jacques Foccart. Novac je iskorišten u kampanji za izbore 2002. godine na kojima je Chirac pobijedio", rekao je Bourgi.

On je također rekao da su se u Villepinovom uredu pojavili afrički lideri, Abdoulaye Wade (Senegal), Blaise Compaore (Burkina Faso), Laurent Gbago (Obala Slonovače), Denis Sassou Nguesso (Kongo) i Omar Bongo (Gabon). Tada su dali oko 10 miliona dolara za kampanju u 2002. godini.

Villepin je oštro odbacio ove navode.

Bourghi je rekao da, otkako je počeo raditi za Sarkozyja, više nije donosio kofere sa novcem afričkih lidera. No, drugi bivši Chiracov savjetnik Michel de Bonnecorse, ove je navode odbacio. On je rekao da je Pierre Pean, koji je intervjuisao Bourgija za svoju novu knjigu "Briefcase Republic", 2007. godine lično donio veliki kofer Sarkozyju kada je on bio ministar unutrašnjih poslova.

Socijalistička opozicija je zatražila istragu, a Villepinovi saveznici zahtijevaju informacije o trenutnom odnosu Bourgija i Sarkozyja.

Chirac (78) je prošle sedmice oslobođen obaveze da se pojavi na suđenju koje se vodi zbog optužbi da je "izmišljao" poslove tokom perioda kada je bio gradonačelnik. Njegovi doktori su rekli da ima problema s pamćenjem.

Sud će ove sedmice odlučivati o Villepinovoj umješanosti u aferu "Clearstream", koja se dogodila 2004. godine. Villepin je optužen da je pokušao ukaljati ugled svog rivala Sarkozyja.

Villepin je ostao upamćen po protivljenju ratu u Iraku 2003. godine. U prvom suđenju održanom prošle godine je oslobođen svih optužbi.