{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Chiracovi advokati traže pomilovanje

S
23.9.2011. u 22:15
0
3
Chiracovi advokati traže pomilovanje
0
Chiracovi advokati traže pomilovanje
Jacques Chirac (Foto: Reuters)
Advokati bivšeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca zatražili su danas od suda da njihov klijent u procesu zbog navodne korupcije bude oslobođen, tvrdeći da sudije "ne mogu da uprljaju Jacquesa Chiraca a da pri tom to isto ne učine i samoj Francuskoj".
Chirac je neprestano negirao optužbe da je više od 20 lažnih radnih mjesta iskorišteno za finansiranje njegove konzervativne stranke u periodu od 1977. do 1995. godine kada je on bio na funkciji gradonačelnika Pariza.

Ljekari tvrde da Chirac pati od gubitka pamćenja i sudije su dozvolile da ga tokom sudskog procesa predstavljaju njegovi advokati.

U završnoj riječi, advokat Georges Kiejman rekao je da će presuda suda u Parizu "predstavljati posljednju sliku Jacquesa Chiraca".

Kiejman je izrazio ogorčenje što je bivši državnik, koji je bio protiv pokretanja vojne akcije na Irak, tretira kao običan kriminalac.

"Ne možete ukaljati Jacquesa Chiraca, a da pri tom to isto ne učinite Francuskoj", rekao je Kiejman.

Početkom sedmice i tužilaštvo je takođe od suda zatražilo odbacivanje slučaja, ističući da ne postoji dovoljno dokaza da su prikazana radna mjesta zaista bila lažna.

Analitičari navode da bi, iako je vjerovatno da Chirac neće biti osuđen na zatvorsku kaznu, teorijski, ukoliko bi bio proglašen krivim, mogao biti osuđen na desetogodišnju kaznu i novčanom kaznom u iznosu od 150.000 eura.

Chirac je prvi bivši šef francuske države koji je suočen sa sudskim procesom od Drugog svjetskog rata, kada je Marshal Philippe Petain, lider francuskog kolaboracionističkog režima, osuđen za izdaju i poslat u egzil.

Očekuje se da će presuda u ovom slučaju biti izrečena 15. decembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: