Politički pritisak
61

AFP pod žestokim pritiskom zbog izvještavanja o Gazi: Zašto nema pridjeva "teroristička"

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Francuski Senat kritikovao je agenciju AFP zbog uređivačke politike u vezi s izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze.

Izvršni direktor francuske novinske agencije Fabrice Fries svjedočio je u utorak u Senatu o uređivačkoj politici AFP-a za koju su kazali da nije "pro-Izraelska".

Odbacio je kritike da je AFP pristran. Fries je također podržao uređivačku politiku agencije da se "teroristički" za Hamas ne koristi kao pridjev osim pod navodnicima.

Napomenuo je da je to politika stara 20 godina i objasnio da se ona odnosi na "sve pokrete, bez izuzetka".

"Mi smo novinska agencija i većina naših klijenata ne smatra Hamas terorističkom organizacijom.. U našem izbještavanju navodimo da SAD i EU ih tako nazivaju (za razliku od većine svijeta). Mi smo pod pritiskom već mjesec dana. Ovo je ludilo. Klijenti naše agencije sami odlučuju kako će definirati Hamas", kazao je Fries pred francuskim Senatom.

U izjavi objavljenoj na AFP-ovoj web stranici o članku koji je napisao 12. novembra za Le Monde, Fries se obrušio na kritičare koji "guraju staru ideju da AFP zapravo označava Agence France-Palestine".

Desničarski senatori i zastupnici često su kritikovali AFP zbog izvještavanja od početka rata u Gazi.

Od tog datuma najmanje 11.500 Palestinaca je ubijeno, uključujući više od 7.800 žena i djece, a preko 29.200 drugih je ranjeno.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, također su oštećene ili uništene u izraelskim nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na opkoljenu enklavu. Izraelski broj poginulih u međuvremenu je oko 1.200, prema službenim podacima.