Rigorozna pravila
54

Afganistanske škole bez kulture, umjetnosti i djevojaka

Klix.ba
Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa
Talibanski militanti kontroliraju velike dijelove Afganistana i bore se s vladom da prošire teritoriju pod njihovom kontrolom. Afganistanski servis Radija Slobodna Evropa razgovarao je s komandantom Talibana u provinciji Logar, koji je u lokalnoj školi nametnuo radikalnu interpretaciju islama kakvu ova grupa propagira.

Islamistički militanti preuzeli su kontrolu nad školom Zahrun Šahr u afganistanskoj provinciji Logar koju kontroliraju talibani.

Talibanski komandant u provinciji Logar Abdul Fatah Sadek za RSE pojasnio je promjene u školi.

"Postojao je predmet Umjetnost i predmet koji se zove Kultura. Oba smo izbacili iz nastavnog plana i programa. Zamijenili smo ih biografijom poslanika Muhammeda s. a. v. s. i u dnevnu nastavu dodali sate svetog Kur'ana. Ranije su studenti do šestog razreda učili sveti Kur'an jedan sat sedmično, ali sad imaju nastavu Kur'ana svaki dan.“

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani odrastao je u ovom području. On se zalaže za proširenje kurikuluma i jednakost spolova. Međutim, talibani zabranjuju djevojčicama pohađati školu nakon šestog razreda.

"Djevojčice mogu ići u školu prije puberteta [ali ne i kasnije]. To je naređenje šerijatskog zakona i načelo emirata", rekao je Abdul Fatah Sadek.

Mnogi islamski teolozi ne slažu se s ovakvom interpretacijom.