|

Afganistan: Više od 38 miliona dolara za borbu protiv droge

Afganistan: Više od 38 miliona dolara za borbu protiv droge
0
S
SRNA
23.11.2009. u 15:43
0
komentara
0

dijeljenja
Afganistan: Više od 38 miliona dolara za borbu protiv droge
SAD su u okviru podrške borbi protiv droge u Avganistanu, najvećem proizvođaču opijuma u svijetu, potpisale sporazum koji predviđa da se u 27 avganistanskih provincija, koje su eliminisale ili su značajno smanjile uzgajanje opijuma, uputi 38,7 miliona dolara, prenosi AFP.
"SAD već duže vrijeme podržavaju borbu protiv droge u Avganistanu. Droga je ozbiljan problem koji pogađa čitav svijet a posebno Avganistan, u kome je registrovana najviša stopa zavisnosti u svijetu", izjavio je zvaničnik programa za razvoj američke ambasade Entoni Vejn na konferenciji za novinare.

Ministarstvu za borbu protiv droge dostavljeno je 38,7 miliona dolara a taj novac će biti podijeljen u 27 različitih pokrajina kako bi se finansirali programi za razvoja i uzgajanje alternativnih kultura.

"Novac će dobiti 20 od 34 provincija u zemlji koje ne gaje opijum i sedam provincija koje su ove godine registrovala smanjenu proizvodnju", precizirao je general Kodaidad iz Ministarstva za brobu protiv droge.

On je izrazio nadu da će u 2010. godini biti još četiri do pet pokrajina u kojima neće biti proizvodnje opijuma, podsjećajući na obećanje koje je predsjednik Hamid Karzai dao tokom polaganja zakletve za novi predsjednički mandat, da će se boriti protiv korupcije i droge.

"U 2005. godini samo tri avganistanske provincije nisu proizvodile opijum", izjavio je Kodaidad.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.