Donacija Vlade SAD-a
0

Afganistan: Više od 38 miliona dolara za borbu protiv droge

SRNA
SAD su u okviru podrške borbi protiv droge u Avganistanu, najvećem proizvođaču opijuma u svijetu, potpisale sporazum koji predviđa da se u 27 avganistanskih provincija, koje su eliminisale ili su značajno smanjile uzgajanje opijuma, uputi 38,7 miliona dolara, prenosi AFP.

"SAD već duže vrijeme podržavaju borbu protiv droge u Avganistanu. Droga je ozbiljan problem koji pogađa čitav svijet a posebno Avganistan, u kome je registrovana najviša stopa zavisnosti u svijetu", izjavio je zvaničnik programa za razvoj američke ambasade Entoni Vejn na konferenciji za novinare.

Ministarstvu za borbu protiv droge dostavljeno je 38,7 miliona dolara a taj novac će biti podijeljen u 27 različitih pokrajina kako bi se finansirali programi za razvoja i uzgajanje alternativnih kultura.

"Novac će dobiti 20 od 34 provincija u zemlji koje ne gaje opijum i sedam provincija koje su ove godine registrovala smanjenu proizvodnju", precizirao je general Kodaidad iz Ministarstva za brobu protiv droge.

On je izrazio nadu da će u 2010. godini biti još četiri do pet pokrajina u kojima neće biti proizvodnje opijuma, podsjećajući na obećanje koje je predsjednik Hamid Karzai dao tokom polaganja zakletve za novi predsjednički mandat, da će se boriti protiv korupcije i droge.

"U 2005. godini samo tri avganistanske provincije nisu proizvodile opijum", izjavio je Kodaidad.