Ubijeno 10 afganistanskih vojnika
0

Afganistan: Sedamnaestorici seljaka odrubljene glave

FENA
Talibanski pobunjenici su napali u ponedjeljak rano ujutro vojni punkt i ubili deset afganistanskih vojnika, saopćile su lokalne vlasti.

U jednom drugom okrugu u istoj pokrajini sedamnaestorici seljaka, od kojih su i dvije žene, u nedjelju navečer su nepoznate osobe odrubile glave, naveli su isti izvori.

"Napadnut je jedan od naših punktova u okrugu Washir. Ubijeno je deset vojnika" izjavio je agenciji AFP visoki zvaničnik lokalne policije pukovnik Mohammad Ismaiel, zamjenik šefa Koordinacionog centra za vojne operacije koje vode NATO i afganistanske snage u ovoj regiji.

Daud Ahmadi, glasnogovornik pokrajinskih vlasti Helmanda, potvrdio je ovaj bilans i ocijenio da je napad bio rezultat "unutrašnje zavjere", računajući afganistanske vojnike koji su pomogli pobunjenike.

"Četiri vojnika su povrijeđena, a pet je pobjeglo s talibanima i odnijelo svoje oružje", dodao je on.

Ovo nije potvrdio pukovnik Hotak, koji je precizirao da je još u toku istraga ovog incidenta.

Ako ova teza infiltracije bude potvrđena, radit će se o novoj epizodi napada koja je nazvana i "unutarnji", koju vode afganistanski vojnici, policajci ili pobunjenici ubačeni u njihove jedinice protiv afganistanskih snaga i njenih saveznika NATO-a.

Također u Helmandu, u okrugu Kajaki "17-orici seljaka, među kojima su i dvije žene, nepoznate osobe su odrubile glave u okrugu Kajaki", izjavio je Daud Ahmadi.

"U ovom stadiju ne znamo ko stoji iza ubistava. Istraga se nastavlja", kazao je Ahmadi.