Među njima i vojnici NATO-a
0

Afganistan: Najmanje 20 poginulih u samoubilačkom napadu

FENA
Najmanje 20 osoba, od kojih su tri NATO-ova vojnika, ubijeno je u ponedjeljak u samoubilačkom napadu za koji su odgovornost preuzeli talibani u jednoj nestabilnoj pokrajini na istoku Afganistana, prema novom bilansu iz više izvora.

Napad u pokrajini Khost izveo je bombaš samoubica na motoru, saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova. On se raznio eksplozivom u blizini posjećene tržnice između glavnog sjedišta policije i sjedišta pokrajinskog guvernera, opisao je fotoreporter agencije AFP.

Baryalai Rawan, glasnogovornik pokrajinskog guvernera, izjavio je AFP-u da je ubijeno 16 Afganistanaca, deset civila i šest policajaca, od kojih i zapovjednik lokalnih snaga za brze reakcije.

Tri vojnika Isaf-a, oružanih snaga NATO-a u Afganistanu, poginula su također u napadu, prema saopćenju NATO-a, koji nije precizirao njihovu nacionalnost. Većina vojnika u ovoj regiji su Amerikanci.

Isaf je izvjestio da je poginuo i jedan afganistanski prevodilac.

Bilans bi mogao biti i veći, jer su ranjena tri policajca i 59 civila, navode pokrajinske vlasti.

Talibanski pobunjenici su preuzeli odgovornost za napad, koji je izveo Šohaib iz Kunduza (sa sjevera zemlje). Prema talibanskom saopćenju, ubijeno je osam stranaca i šest afganistanskih vojnika.