{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Afganistan: Angelina Jolie izgradila školu u selu u kojem ni ne znaju ko je ona

14.4.2013. u 21:04
431
15
Afganistan: Angelina Jolie izgradila školu u selu u kojem ni ne znaju ko je ona
431
Afganistan: Angelina Jolie izgradila školu u selu u kojem ni ne znaju ko je ona
Učenici u školi koju je izgradila Angelina Jolie (Foto: AFP)
Holivudska glumica Angelina Jolie izgradila je školu u jednom afganistanskom selu u blizini Kabula, gdje je poznaju kao humanitarnu radnicu, a ne kao jednu od najpoznatijih filmskih zvijezda.
Angelina je ovu školu izgradila prošle godine, a u planu ih ima još u Afganistanu. Holivudska zvijezda posjetila je selo Qala-i-Gudar 2011. godine, te od tada ima posebne veze sa lokalnim stanovnicima koji nikada nisu vidjeli neki od njenih filmova, niti znaju da je ona jedna od najpoznatijih svjetskih glumica, piše AFP.

Gluma je inače vrlo "sporna" u Afganistanu gdje je mnogi konzervativci povezuju sa prostitucijom. Trinaestogodišnja djevojčica Homaira jedna je od 250 djevojčica koje su od prošle godine krenule u ovu školu. Presretna je što ima priliku ići baš u ovu školu, budući da se dosad nastava odvijala u dvorištu lokalne džamije. Na pitanje ko je otvorio školu, ona je odgovorila "lijepa američka dama".

No, čak i direktor škole Gul Rahmman Ayaz nije znao da je Angelina glumica, već je vjerovao da je ona viši dužnosnik UNHCR-a. "Kako god, ona je divna i vrlo ljubazna žena", rekao je on.

"Bila je vrlo skromna kada je došla ovdje sa planovima da osnuje modernu školu. Nije se ponašala kao filmska zvijezda", prisjetio se Ayaz. Jedina žena učitelj u školi, Sabera, kaže da se nada da će im Angelina ponovo doći u posjetu. Qala-i-Gudar je bio na prvoj liniji borbe između talibanskog režima u Kabulu i NATO-ovih snaga i saveznika. I dok su talibani izričito zabranjivali kino i film, danas Afganistanci imaju veliku želju za odlascima u kino.

Iako je veliki novac uložen u izgradnju škola, mnoga afganistanska djeca i danas pohađaju nastavu u vrlo skromnim uvjetima, a često i na otvorenom. Zbog toga su u afganistanskom selu toliko zahvalni Angelini, koja je inače poznata po svom humanitarnom radu. Izgradnju škole u Afganistanu finansirala je od prodaje svoje linije nakita pod nazivom "Style of Jolie", a na isti način ih planira otvoriti još u Afganistanu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: