Svijet
5

Afganistan: 33 osobe ubijene u samoubilačkom napadu

Klix.ba
Najmanje 33 osobe su ubijene, a više od stotinu osoba je ranjeno u samoubilačkom napadu u Jalalabadu na istoku Afganistana.

Policija je saopćila da je napadač aktivirao eksploziv ispred banke u koju su radnici došli po plaće. Također, policija istražuje da li je do druge eksplozije došlo nakon što su ljudi krenuli da pomognu povrijeđenima.

Pokrajinski šef policije Fazal Ahmad Sherzad kazao je da se prvi napad dogodio oko 08:30 sati po lokalnom vremenu nakon što je bombaš samoubica detonirao eksploziv u blizini Kabul banke.

On je rekao da se samo sat vremena nakon prvog napada, dogodila i druga eksplozija u blizini Da Afganistan banke udaljene samo 60 metara od prvog napada, te da se treći napad dogodio ispred svetišta, ali da na svu sreću niko nije ozlijeđen.

Afganistansko ministarstvo unutrašnjih poslova, saopćilo je da su aktivirane još dvije bombe u blizini ranijih napada, te osudilo napade kao gnusne postupke koji idu protiv vrijednosti čovječanstva.

"Radilo se o samoubilačkom napadu. Još ne znamo radi li se o napadaču koji je na sebi imao ekspoloziv ili je bio u vozilu punom eksploziva“, kazao je Sherzad.

Talibanski pobunjenici negirali su da su odgovorni za napad iako su ranije preuzimali odgovornost za slične napade.

"Radilio se o zlodjelu koje mi snažno osuđujemo“, kazao je glasnogovornik militanata Zabihullah Mujahid.