{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Aerodrom "Ben Gurion" najsigurniji na svijetu

F
8.1.2010. u 12:33
0
3
Aerodrom "Ben Gurion" najsigurniji na svijetu
0
Aerodrom "Ben Gurion" najsigurniji na svijetu
Foto: Reuters
Većina zemalja je poslije nedavnog pokušaja Nigerijca Umara Faruka Abdulmutalaba da obori američki putnički avion zatražila jačanje mjera opreza, a mnogi aerodromi razmišljaju o uvođenju novih skenera.
Primjer najvećeg aerodroma u Izraelu, "Ben Guriona", kod Tel Aviva, koji spada među najsigurnije u svijetu, pokazuje, međutim, da je za sigurnost u aviosaobraćaju ljudski faktor važniji od moderne tehnike, javio je u petak Radio Deutsche Welle.

Pripadnici službe sigurnosti ovog aerodroma ispituju svakog putnika prije nego što čekira kartu: "Kuda letite? Zašto ste bili u Izraelu? Ko vam je pakovao prtljag? Da li vam je neko dao da ponesete paket?" Ispitivanje ponekad traje i duže od 15 minuta.

Službenici, zatim, provjeravaju da li je putnikova priča tačna - traže dokaze - dokumenta, pisma i druge papire. Ako je putnik sumnjiv, konsultuju se s kolegama, a zatim nastavljaju ispitivanje sve dok ne otklone i posljednju sumnju.

Sljedeći korak je prolazak prtljaga kroz skener. Po vrlo netransparentnom principu, polovina putnika mora da otvori kofer. Kontrolori specijalnim aparatima traže tragove eksploziva, a posebno pažljivo se kontrolišu polutečni "suveniri" poput maslinovog ulja, meda i marmelade.

Od dolaska na aerodrom do čekiranja na šalteru ponekad prođe čitav sat.

Kontrolu najbrže prolaze izraelski Jevreji, stariji ljudi i porodice s djecom, a najpodrobnije se pregledaju Arapi i žene koje same putuju.

Princip jednakosti ne važi na ovom aerodromu. Važnu ulogu imaju etničko porijeklo, vjera, starost i životna situacija putnika.

Izraelski stručnjak za terorizam Ariel Merari smatra da je takozvano "etničko profilisanje" putnika djelotvorno i nužno. Prema njegovim riječima, mladi musliman je opasniji od starca koji je preživio holokaust.

Inače, u Izraelu ima detaljnih skenera, ali ne na aerodromu. Svako ko iz pojasa Gaze želi da uđe u Izrael mora na graničnom prijelazu da uđe u "stakleni kavez", u kojem mora da stoji raširenih nogu. Ono šta vide kontrolori na ekranima ostaje tajna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: