Svijet
0

Advokat: "Žene koje su optužile Assangea podržavaju WikiLeaks"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dvije žene koje su optužile Juliana Assangea za seksualne zločine nisu pijuni CIA-e niti su gladne osvete ili novca - one samo traže pravdu zbog kršenja njihovog "seksualnog integriteta", tvrdi njihov advokat.

Claes Borgstrom, samoproklamovani feminista koji je bio švedski ombudsman za ravnopravnost spolova, izjavio je za AP kako smatra "veoma uznemirujućim" što Assange, njegovi advokati i neke pristalice sugeriraju da je optužba dio prljave kampanje protiv WikiLeaksa, internetske stranice koja objavljuje diplomatske tajne, čiji je tvorac Assange.

"On širi lažne glasine za koje zna da nisu tačne. To je bezobzirno prema tim ženama. I one su također pristalice WikiLeaksa. One podržavaju njegov rad", izjavio je Borgstorm putem telefona.

Assange negira navode o seksualnom zlostavljanju, za koje njegovi advokati tvrde da proizilaze iz "dobrovoljnog ali nezaštićenog seksa". Protiv njega nije podignuta optužnica.

Advokat je izjavio da Assange ima pravo da odbaci tvrdnje žena o seksualnom napastovanju, ali tvrdi da ih Assange, u suštini, optužuje da krše zakon sugerirajući da ih rukovode zadnje namjere.

"U tome nema ama baš nikakve istine", kazao je on.