{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Abu Hamza zaplakao u sudnici u New Yorku govoreći o ubijanju muslimana u BiH

9.5.2014. u 10:12
47
186
Abu Hamza zaplakao u sudnici u New Yorku govoreći o ubijanju muslimana u BiH
47
Abu Hamza zaplakao u sudnici u New Yorku govoreći o ubijanju muslimana u BiH
Abu Hamza al-Masri
Britanski imam Abu Hamza al-Masri, rođen kao Mustafa Kamel Mustafa, zaplakao je u sudnici u New Yorku govoreći o masovnim ubijanjima muslimana '90-tih godina u Bosni i Hercegovini.
Abu Hamza, Egipćanin koji je godinama bio imam u jednoj od najvažnijih londonskih džamija, onoj u Finsbury Parku, u Engleskoj je osuđen za poticanje terorizma i posjedovanje inkriminirajućih propagandnih materijala.

Kako javlja AP, na suđenju u New Yorku je plakao "prisjećajući se ubijanja hiljada muškaraca i djece u Bosni i Hercegovini 1995. godine", spomenuvši jedan od razgovora sa majkom iz naše zemlje čiji je sin ubijen.

Ovo je bio drugi dan Abu Hamzinog svjedočenja o njegovim vezama sa talačkom krizom u Jemenu 1998. godine, osnivanjem kampova za obučavanje u američkoj saveznoj državi Oregon i poticanjem rata u Afganistanu. On se ranije izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje Abu Hamzi pred Saveznim sudom na Manhattanu počelo je 17. aprila. Ukoliko mu se dokažu sve tačke optužnice, Britancu egipatskog porijekla prijeti doživotni zatvor.

Izručen je SAD-u nakon višegodišnje pravne borbe.

Abu Hamza je rođen 1958. u Aleksandriji u Egiptu. Nakon srednje škole doputovao je na fakultet u Veliku Britaniju sa željom da postane inženjer.

Dvije godine nakon dolaska u Englesku oženio se Valerie Fleming sa kojom je dobio sina Mohameda Mustafu Kamela.

Zahvaljujući braku sa Britankom, koji se raspao nakon pet godina, dobio je tamošnje državljanstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: