Svijet
0

Abhazija odbacila plan grupe prijatelja Ki-moona

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Abhazija je odbacila plan o rješavanju sukoba s Gruzijom u tri faze, koji je aphaskim vlastima u petak predstavio njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ističući da rad na planu treba nastaviti.

"Povratak izbjeglica na cijelu teritoriju Abhazije, na kome insistira Gruzija, dovest će do novog rata", izjavio je predsjednik nepriznate republike otcijepljene od Gruzije Sergej Bagapš.

On je kazao da Moskovski sporazum podrazumijeva povratak izbjeglica u Galsku regiju, na administrativnoj granici s Gruzijom i tek poslije rješavanja konflikta postepen povratak u druge oblasti.

Bagapš je rekao da je najveća prepreka to što Gruzija ne poštuje Moskovski sporazum o prekidu vatre i razdvajanju snaga iz 1994. godine, i što do sada nije povukla vojsku iz gornjih dijelova Kodorskog klanca, jedine teritorije koju kontrolira u Abhaziji.

Bez toga, istaknuo je predsjednik Abhazije, nemoguće je govoriti o bilo kakvom novom dokumentu i njegovom ispunjavanju.

Steinmeier je rekao da je potrebno stvoriti uvjete za direktan dijalog, i da se posljednjih mjeseci uočava eskalacija, zbog čega se mora učiniti sve da se stanje smiri.

Plan o rješavanju konflikta izradila je Grupa prijatelja glavnog tajnika UN-a za Gruziju (u kojoj su SAD, Rusija, Velika Britanija, Njemačka i Francuska) pod rukovodstvom Berlina, zbog čega je plan dobio naziv "Steinmeierov plan".

Njime je predviđeno uspostavljanje mjera povjerenja između gruzijske i aphaske strane, potpisivanje sporazuma o neprimjenjivanju sile i povratak izbjeglica u mjesta u kojima su živjele, zatim obnova otcijepljene republike uz pomoć zemalja donatora i posljednja etapa – određivanje političkog statusa Abhazije.

Abhazija traži da se u plan dodaju odredbe o povlačenju gruzijske vojske iz Kodorskog klanca i potpiše sporazum o neupotrebi sile, a ranije u petak je ministar vanjskih poslova Abhazije Sergej Šamba rekao je kako bi bila prihvaćena i tačka o obnovi zemlje, ali da želi direktne kontakte s Evropskom unijom, ali ne i zajedničke projekte s Gruzijom.

Što se tiče statusa, Šamba je rekao da "status Abhazije ne može biti predmet pregovora" i da to aphaske vlasti ne namjeravaju razmatrati ni s kim", prenio je Tanjug.

Tokom oružanog sukoba, koji je završen 30. septembra 1993. godine, iz Abhazije je izbjeglo više od 200.000 ljudi, pretežno Gruzina.

Pregovori o rješavanju konflikta prekinuti su u julu 2006. nakon što su gruzijske vlasti izvele policijsku operaciju u Kodorskom klancu i uvele specijalne jedinice na tu teritoriju.