Važne poruke
3

Abbasov govor povodom Dana nezavisnosti Palestine: Izloženi smo ratu protiv palestinskog postojanja

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas objavio je govor povodom 35. godišnjice Palestinske deklaracije nezavisnosti u kojem je kazao kako se vodi agresivni rat protiv palestinskog postojanja i palestinskog nacionalnog identiteta.

"Obraćam vam se danas, na godišnjicu Deklaracije o nezavisnosti, i zajedno se suočavamo s barbarskim agresorskim ratom i otvorenim ratom genocida protiv našeg naroda u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, uključujući Jerusalem, našu vječnu prijestolnici, i pokolj koji okupatorska država provodi pred očima svijeta, kako bi razbila našu volju i iskorijenjenila našu nacionalnu prisutnosti na našoj zemlji, zemlji naših očeva i djedova u kojoj je naš narod živio više od šest hiljada godina", kazao je Abbas.

Kazao je kako je nepravedni i agresivni rat kojem su izloženi rat protiv palestinskog postojanja i palestinskog nacionalnog identiteta i epizoda u nizu agresija koje traju više od jednog stoljeća.

"To je i sramota na čelu onih koji podržavaju ovu agresiju i daju joj političko i vojno pokriće. To su ostaci naše djece koju su rastrgali projektili ove izraelske agresije i krv naših žena. Naši ljudi, čije nade i živote ubijaju projektili agresorske vojske, to će biti prokletstvo okupaciji i onima koji iza nje stoje ili šute o ratnim zločinima koje čini nad našim narodom u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali i Jeruzalemu", poručio je Abbas.

Rekao je da je sada prvi prioritet da se zaustavi agresija i narod zaštiti od daljnjeg krvoprolića.

"Želimo siguran, dostojanstven, slobodan život za naše ljude u njihovoj domovini i u njihovoj slobodnoj, nezavisnoj, potpuno suverenoj državi s Jeruzalemom kao glavnim gradom. To je naša strategija, to je naš cilj i borit ćemo se za njega dok god Bog da, to ne bude ostvareno. Svim smo silama odbijali i uvijek ćemo odbijati sve planove raseljavanja i deportacije našeg naroda iz domovine", kazao je palestinski predsjednik.

On je rekao da o ovim planovima govore okupacijske vođe, ali da će im se nastaviti suprostavljati jer je Palestina jedina domovina i neće prihvatiti bilo kakvu alternativu.

"Uspjeli smo, zahvaljujući Bogu, mobilizirati cijeli svijet s nama u odbijanju planova okupacije da raseli stanovnike Pojasa Gaze i Zapadne obale, uključujući Jeruzalem, i nastavit ćemo raditi svom svojom energijom kako bismo dobili ovu bitku za opstanak, unatoč svim poteškoćama s kojima se suočavamo. To je nacionalna, humanitarna i vjerska dužnost, prije nego politička opcija. Iz tog razloga radimo i nastavit ćemo raditi na osiguranju svih elemenata postojanosti našeg naroda, posebno u Pojasu Gaze sada, Pojasu Gaze koji je bio i zauvijek će ostati sastavni dio zemlje Države Palestina, i to je sastavni dio naših nacionalnih odgovornosti koje ne možemo napustiti. Stoga kategorički odbijamo govoriti o Pojasu Gaze u izolaciji od Zapadne obale, uključujući Jeruzalem. Budućnost Pojasa Gaze je budućnost Zapadne obale, uključujući Jeruzalem, baš kao što je sadašnjost Pojasa Gaze ista kao sadašnjost Zapadne obale, uključujući Jeruzalem. Jedan narod, jedno pitanje. Jedna patnja, jedna nacionalna borba.Jedna državna zastava, jedna palestinska država i jedna politička budućnost. Ovo je naša odluka i ovo je naš izbor", kazao je Abbas.

Rekao je kako se mir ne može postići okupacijom, agresijom i vojnim rješenjima već priznavanjem prava palestinskog narda na samodređenje i uspostavu nezavisne države sa glavnim gradom Jerusalemom.