Svijet
6

Abbas prijeti raskidom partnerstva sa Hamasom

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas zaprijetio je da će raskinuti partnerstvo sa Hamasom, optuživši ovaj pokret da sprečava vladi da upravlja Pojasom Gaze, objavila je danas novinska agencija Vafa.

"Nećemo prihvatiti partnerstvo sa Hamasom ako se u Gazi nastavi ovakva situacija u kojoj tom teritorijom upravlja vlada iz senke. Vlada nacionalnog konsenzusa ne može ništa da uradi na terenu", rekao je Abbas sinoć po dolasku u Kairo.

Abbas je to izjavio uoči razgovara sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem u Kairu i ključnog obraćanja na sastanku ministara Arapske lige, skoro dvije nedjelje nakon što je prekidom vatre okončan sukob Palestinaca sa Izraelcima u Gazi koji je trajao 50 dana.

Prema sporazumu o pomirenju, koji je potpisan u aprilu, Palestinci su se dogovorili da formiraju prelaznu vladu zasnovanu na konsenzusu, u kojoj će biti tehnokrate, čime treba da bude okončano sedam godina postojanja dvije suparničke vlade na Zapadnoj obali i u Gazi.

Cilj sporazuma o jedinstvu je da se okonča višegodišnje ogorčeno i povremeno krvavo suparništvo između islamističkog pokreta Hamas i suparničkog Fataha.

Nova vlada, čije je sjedište u Ramali, preuzela je vlast 2. juna, a vlada Hamasa u Gazi se povukla istog dana.

Uprkos tome, Hamas je ostao de fakto vlast u Gazi, a primjena sporazuma o jedinstvu je odgođena zbog izbijanja intenzivnih sukoba 8. jula, podsjeća AFP.