Svijet
0

Abbas pozvao Washington da pojača pritisak na Izrael

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas pozvao je u srijedu američku administraciju da pruži veću podršku mirovnim pregovorima s Izraelom, koji nisu daleko odmakli pet mjeseci nakon što su dvije strane obećale postići sporazum do januara 2009., izvještavaju američki mediji.

Na sastanku s državnom tajnicom Condoleezzom Rice, uoči današnjih razgovora s predsjednikom Georgeom W. Bushom, Abbas je rekao da vrijeme ističe, ako se žele postići ciljevi postavljeni na mirovnoj konferenciji u Annapolisu u novembru 2007., te da treba pojačati pritisak na Izrael kako bi zaustavio širenje židovskih naselja na Zapadnoj obali.

"Mi smo za ozbiljne pregovore, kako bismo postigli sporazum do kraja godine, ali i dalje postoji široki jaz između nas i Izraelaca", rekao je Abbas u govoru na Arapsko-američkom institutu nakon razgovora s državnom tajnicom Rice.

Jedan od glavnih palestinskih prigovora je širenje židovskih naselja na Zapadnoj obali, čije je zaustavljanje jedna od glavnih elemenata tzv. putokaza za mir, što ga je utvrdio kvartet UN, SAD, EU i Rusija.

"Otvoreno vam kažem da je najvažnija prepreka mirovnom procesu i pregovorima nastavak naseljavanja. Stoga pozivam izraelsku vladu da zaustavi naseljavanje kako bismo mogli održati prave sastanke i postići rješenje za temeljna pitanja", rekao je Abbas.

Uoči sastanka s Abbasom, američki predsjednik Bush u srijedu se sastao i s jordanskim kraljem Abdullahom II, koji je također pozvao Izraelce i Palestince da poštuju obaveze koje su preuzeli u Annapolisu i preporučio da se utvrdi tačan raspored za postizanje mirovnog sporazuma.

Jordanska ambasada u Washingtonu je saopćila kako je kralj Abdullah rekao predsjedniku Bushu da Izrael treba prestati s gradnjom novih naselja na spornom zemljištu, ukinuti ograničenja za kretanje Palestinaca i suzdržati se od akcija koje ugrožavaju pregovore.

Pomoćnica glavnog tajnika UN-a za političke poslove Angela Kane u srijedu je izvijestila Vijeće sigurnosti UN-a da su "Izraelci i Palestinci uključeni u najintenzivnije pregovore o pitanjima vezanim za konačni status", otkako je politički proces prekinut prije osam godina.

Upozorivši da ne treba potcjenjivati ni precjenjivati sadašnji proces, Kane je u mjesečnom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a ukazala na nasilje i humanitarne probleme u pojasu Gaze, uz ocjenu da se "uvjeti na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu nisu značajnije popravili usprkos naporima".

Ona je kazala da je u posljednjih mjesec dana u operacijama izraelske vojske ubijeno 69 Palestinaca, uključujući 15-ero djece, a 95 ih je ozlijeđeno, dok su palestinski militanti ubili šest Izraelaca a 27 ranili.

Kane je, među ostalim, upozorila da zbog izraelske blokade Gaze, nakon napada na naftni terminal Nahal Oz 9. aprila, došlo do nestašice goriva, zbog koje 15 do 20 posto stanovnika Gaze dobiva vodu 3-5 sati svakoga četvrtog dana. Oko 60.000 prostornih metara smeća svaki se dana baca u Sredozemno more, a dostava pomoći UN-ove agencije (UNRWA) za oko 650.000 palestinskih izbjeglica u Gazi je ugrožena zbog blokade Izraela.