Izraz nezadovoljstva
95

Abbas poručio da će Palestina nakon veta u Vijeću sigurnosti preispitati odnose sa SAD-om

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Palestinske vlasti će preispitati bilateralne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nakon što je Washington stavio veto na palestinski zahtjev za punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, rekao je predsjednik PA Mahmoud Abbas u intervjuu za zvaničnu novinsku agenciju WAFA.

Dio izjave o preispitivanju odnosa objavila je novinska agencija na arapskom, ali nije uključena u engleski prijevod.

“Dok se svijet slaže oko primjene međunarodnog prava i stoji uz palestinsku pravo, Amerika nastavlja podržavati okupaciju, odbijajući primorati Izrael da zaustavi svoj genocidni rat. Daju Izraelu oružje i sredstva koja ubijaju našu djecu i uništavaju naše domove, i stoji protiv nas na međunarodnim forumima, na pozicijama koje ne služe sigurnosti i stabilnosti u regionu”, rekao je Abas.

"Sjedinjene Američke Države su prekršile sve međunarodne zakone i odustale od svih obećanja u vezi sa rješenjem dvije države i postizanjem mira u regionu", dodaje on.

Lider Palestine također optužuje Bajdenovu administraciju da je "odbacila svoja obećanja i obaveze... šuteći o [Izraelskoj] krađi palestinskih fondova", dok je rekao da neće biti regionalne stabilnosti bez "pravednog" rješenja za izraelsko-palestinske sukob.

"Jerusalem, sa svojim islamskim i kršćanskim svetinjama, je crvena linija koju niko ne može prijeći", rekao je Abbas.