Svijet
0

Abbas o odgovornosti američkih britanskih čuvara u Jerihonu

FENA
Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abbas osudio je u utorak izraelsku operaciju na zatvor u Jerihonu te smatra odgovornima američke i britanske čuvare zatvora.

U saopćenju iz njegovog ureda, Abbas, koji se trenutno nalazi na turneji po Evropi, također je zatražio od izraelske vojske da se odmah povuče iz Jerihona.

"Smatramo odgovornima američke i britanske čuvare koji su zaduženi za čuvanje zatvorenika. Mi ih u cijelosti smatramo odgovornima za svaku prijetnju Ahmadu Saadatu, šefu Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, i Fuadu Chubakiji, zvaničniku Fataha, te njihovim kolegama", navodi se u saopćenju.

Izraelska vojska je u utorak pokrenula vojnu operaciju u zatvorskom kompleksu Jerihon na Zapadnoj obali kako bi pokušala uhapsiti aktiviste FPLP-a, čiji je šef Ahmad Saadat u zatvoru za ubistvo ministra turizma Rehavama Zeevija od 2001. U toj operaciji jedan Palestinac je ubijen.

Zatvorenici FPLP-a su od 2002. pod zaštitom američkih i britanskih čuvara.

Abbas je optužio ove čuvare da su napustili zatvor prije pokretanja izraelske ofanzive a da o tome nisu informirali Palestinsku samoupravu.

"Smatramo odlazak američkih i britanskih čuvara, ne informirajući o tome Palestinsku samoupravu, kršenjem međunarodnih ljudskih prava". "Čuvari su odgovorni za živote zatvorenika i njihovu zaštitu", navodi se u Abbasovom saopćenju.

"Tražimo od okupacionih snaga da se odmah povuku i okončaju agresiju u Jerihonu", kaže se u saopćenju, u kojem se ta operacija ocjenjuje "prijetnjom po mirovni proces".