Svijet
0

Abas: Izrael briše arapski identitet Jerusalima

SRNA
Mahmud Abas
Mahmud Abas
Palestinski predsjednik Mahmud Abas optužio je Izrael da pokušava da izbriše svaki arapski identitet Jerusalima, što je izazvalo oštar odgovor izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, koji je rekao da su ti komentari "zapaljivi".

Abas je na konferenciji u Kataru rekao da proteklih godina Izrael vodi "posljednju bitku" s ciljem brisanja arapskog, muslimanskog i hrišćanskog karaktera istočnog Jerusalima, koji je Izrael preuzeo od Jordana tokom rata na Bliskom istoku 1967. godine.

Abas je rekao da kroz gradnju naselja na Zapadnoj obali Izrael provodi "etničko čišćenje u svakom smislu protiv palestinskih stanovnika kako bi ih pretvorio u manjinu u njihovom vlastitom gradu".

Netanjahu je rekao da su komentari Abasa "veoma zapaljivi sa obzirom da dolaze od nekoga ko tvrdi da voli mir".

"Abas dobro zna da nema osnove za ove tvrdnje",  naveo je Netanjahu u saopštenju.

Oštre riječi dvije strane podvlače koliko je sveti grad tačka spoticanja u mirovnim pregovorima Izraela i Palestinaca, koji su ostvarili zanemarljiv napredak posljednjih godina.

Palestinci žele istočni Jerusalim kao prijestonicu svoje buduće države koju žele da formiraju na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze.
Netanjahu, koji se protivi podjeli grada, rekao je da je Jerusalim "vječna prijestonica jevrejskog naroda" hiljadama godina. On je rekao da će Izrael nastaviti da održava svete mjesta ovog grada kao i slobodu bogosluženja za sve.