Svijet
0

Palestinci: Obustavljanje gradnje naselja uslov za pregovore

FENA
Izraelski zvaničnici, zauzevši stav o ponovnom pokretanju mirovnih pregovora s Palestincima, ponovo nisu uzeli u obzir njihove ključne zahtjeve, kao što je obustava izgradnje jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama, izjavio je u nedjelju pomoćnik palestinskog predsjednika Jaser Abed Rabo.

Rabo je rekao da u pismu koje je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u subotu, po izaslaniku, poslao palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu, nije odgovoreno na osnovne zahtjeve Palestinaca, kao što je prestanak izgradnje jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama koje Palestinci pokušavaju da učine dijelom svoje buduće države.

Netanyahu je u subotu poslao izaslanika na sastanak s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, podsjećaju agencije. Izaslanik je sa sobom nosio odgovor Netanyahua na pismo koje mu je prošlog mjeseca uputio Abas, koji je izrazio žaljenje zbog neuspjeha mirovnih pregovora 2010. godine i izložio svoje uslove za obnovu pregovora.

Sadržaj Netanyahuovog pisma nije objavljen, ali izraelski zvaničnici su prošle sedmice rekli da ne očekuju da će izraelski premijer prihvatiti jedan od glavnih palestinskih zahtjeva da zaustavi kompletnu izgradnju naselja na okupiranim teritorijama prije početka pregovora.

Zvaničnici kažu da je Abas u pismu zatražio da se potpuno obustavi izgradnja izraelskih naselja na Zapadnoj obali, koja je okupirana u ratu 1967. godine, i optužio Izrael da nije posvećen decenijskom mirovnom procesu.

Netanyahu je više puta pozvao Abasa da se vrati pregovorima bez preduvjeta i obećao da je Izrael spreman na ustupke ako i Palestinci pristanu na kompromis.