Svijet
0

Abas će započeti novu kandidaturu za ulazak Palestine u UN

FENA
Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u subotu da će poduzeti korake za prijem Palestine u status države nečlanice Ujedinjenih nacija 27. septembra, za vrijeme govora koji će održati pred Generalnom skupštinom.

"Ići ćemo u Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija 27. septembra i tražiti priključenje Palestine, kao države nečlanice, kazao je Abas u televizijskom obraćanju.

"Idemo u UN da kažemo kako smo mi država u kojoj se primjenjuje Četvrta ženevska konvencija o zaštiti civila u vrijeme rata. Sto trideset i tri zemlje nas priznaju kao državu, s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, u kojim imamo ambasade", kazao je on.

Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad el-Malki izjavio je 4. augusta da će predsjednik Abas iznijeti zvanično ovaj zahtjev 27. septembra, na dan kada treba da govori pred Generalnom skupštinom UN-a.

Da bi bila usvojena rezolucija, koja će podići predstavljanje Palestine iz ranga države u rang države nečlanice, kao što je Vatikan, za nju zreba da glasa ne više od polovine 194 države članice.

Abas je u nekoliko navrata pokazao namjeru da se obrati Generalnoj skupštini, nakon što je odustao od molbe da se u Vijeću sigurnosti UN-a glasa o historijskom zahtjevu za priključenje države Palestine, predate 23. septembra 2011.