Anketa pokazala
0

60 posto Izraelaca ne podržava Netanyahua

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: Arhiv/AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: Arhiv/AFP)
Podrška javnosti izraelskom premijer Benjaminu Netanyahuu dostigla je rekordno nizak nivo, pokazala je nova anketa objavljena u četvrtak u dnevnim novinama Haaretz.

Po prvi put od početka njegovog mandata, 60 posto ispitanika izjavilo je da je nezadovoljno politikom izraelskog premijera, dok 31 posto njih podržava njegovu politiku, prenosi Xinhua.

Anketa, koju je proveo profesor Camil Fuchs s Univerziteta u Tel Avivu, također je pokazala pad podrške ministru finansija Yuvalu Steinitzu, a 67 posto ispitanika izrazilo je nezadovoljstvo njegovom politikom.

U ponedjeljak je vlada usvojila plan s mjerama štednje koji su predložili Netanyahu i Steinitz, koji ima za cilj smanjiti budžetski deficit u 2012. godini. On uključuje povećanje poreza i rezove u budžetu, kao i povećanje cijena goriva, cigareta i alkohola.

Izraelska javnost, ipak je, odmah nakon objave mjera štednje, izrazila svoje nezadovoljstvo.

U srijedu je predsjednik Knesseta (parlamenta) i čelnik opozicije, Shaul Mofaz, optužio Netanyahua da koristi napetosti s Iranom kako bi ublažio negativno raspoloženje javnosti prema njemu.

Govoreći za Izraelski radio, Mofaz je izjavio da Netanyahuove česte izjave o eventualnom izraelskom napadu na iranska nuklearna postrojenja imaju za cilj skrenuti pažnju javnosti od mjera štednje koje su izazvale negativne reakcije.

Mofaz je kazao da je Netanyahu, koji je u utorak objavio da Izrael "slobodno može da bira" da li da napadne Iran, to rekao rukovođen strahom da neće biti ponovo izabran za premijera.