|

59 miliona Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja

59 miliona Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja
0
F
FENA
10.11.2010. u 12:12
0
komentara
0

dijeljenja
59 miliona Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja Foto: PA
Broj Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja je u porastu i dostigao je 59 miliona, prema novom izvještaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz Atlante, objavljenom u utorak.
Prema izvještaju CDC-a 59,1 miliona osoba nije imalo zdravstveno osiguranje barem u jednom dijelu 12-mjesečnog razdoblja koje je završilo u martu ove godine, što je 400.000 ljudi više nego 2009.

Od 59,1 miliona osoba, oko 50 miliona u dobi od 18 do 64 godina nije imalo zdravstveno osiguranje, što je prema CDC-u najveći broj ikad zabilježen u toj dobnoj grupi.

Podaci iz Istraživanja nacionalnog zdravlja, koji pokrivaju razdoblje od 2006. do 2009. i prvi kvartal 2010., pokazuju da gubitkom zdravstvenog osiguranja nisu pogođeni samo oni koji žive u siromaštvu.

Tokom tog vremena, broj osoba bez osiguranja u dobnoj grupi od 18 do 64 godina starosti, povećavao se prosječno za 1,1 milion Amerikanaca godišnje.

Polovina ukupnog povećanja je među ljudima s prihodima porodice dvaput ili tri puta većim od savezne granice siromaštva, koja je određena na godišnjim prihodima od oko 22.000 dolara za četvoročlanu porodicu.

Dr. Thomas Frieden, direktor CDC-a, kazao je da podaci govore o ozbiljno narušenom pristupu medicinskoj pomoći.

"Pokrivenost privatnog osiguranja stalno pada u najmanje 10 posljednjih godina", rekao je Frieden na pres-konferenciji.

"Mreža javnog osiguranja pomaže kod pokrivanja djece, a privatno osiguranje je palo za 9 posto. Stopa neosiguranih je tri puta veća u odraslih nego kod djece", prema CDC-u.

U izvještaju se također navodi da je kod odraslih osoba bez zdravstvenog osiguranja, tri puta veća vjerojatnost da će preskočiti ili zakasniti s medicinskom pomoći zbog troškova. Prošle godine, više od 40 posto odraslih u dobi od 18 do 64 godine, koji su imali kronične bolesti poput dijabetesa, astme ili visokog krvnog tlaka a nisu imali osiguranje, priznalo je da nisu tražili medicinsku pomoć.

Takve odgode mogu dovesti do slabljenje zdravlja bolesnika i viših troškova liječenja.

CDC u izvještaju predviđa da će novi zakon o zdravstvenoj pomoći omogućiti da zdravstveno osiguranje dobije 94 posto Amerikanaca mlađih od 65 godina do 2019. godine, što je dodatnih 32 miliona osoba.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.