{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


59 miliona Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja

F
10.11.2010. u 12:12
0
0
59 miliona Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja
0
59 miliona Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja
Foto: PA
Broj Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja je u porastu i dostigao je 59 miliona, prema novom izvještaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz Atlante, objavljenom u utorak.
Prema izvještaju CDC-a 59,1 miliona osoba nije imalo zdravstveno osiguranje barem u jednom dijelu 12-mjesečnog razdoblja koje je završilo u martu ove godine, što je 400.000 ljudi više nego 2009.

Od 59,1 miliona osoba, oko 50 miliona u dobi od 18 do 64 godina nije imalo zdravstveno osiguranje, što je prema CDC-u najveći broj ikad zabilježen u toj dobnoj grupi.

Podaci iz Istraživanja nacionalnog zdravlja, koji pokrivaju razdoblje od 2006. do 2009. i prvi kvartal 2010., pokazuju da gubitkom zdravstvenog osiguranja nisu pogođeni samo oni koji žive u siromaštvu.

Tokom tog vremena, broj osoba bez osiguranja u dobnoj grupi od 18 do 64 godina starosti, povećavao se prosječno za 1,1 milion Amerikanaca godišnje.

Polovina ukupnog povećanja je među ljudima s prihodima porodice dvaput ili tri puta većim od savezne granice siromaštva, koja je određena na godišnjim prihodima od oko 22.000 dolara za četvoročlanu porodicu.

Dr. Thomas Frieden, direktor CDC-a, kazao je da podaci govore o ozbiljno narušenom pristupu medicinskoj pomoći.

"Pokrivenost privatnog osiguranja stalno pada u najmanje 10 posljednjih godina", rekao je Frieden na pres-konferenciji.

"Mreža javnog osiguranja pomaže kod pokrivanja djece, a privatno osiguranje je palo za 9 posto. Stopa neosiguranih je tri puta veća u odraslih nego kod djece", prema CDC-u.

U izvještaju se također navodi da je kod odraslih osoba bez zdravstvenog osiguranja, tri puta veća vjerojatnost da će preskočiti ili zakasniti s medicinskom pomoći zbog troškova. Prošle godine, više od 40 posto odraslih u dobi od 18 do 64 godine, koji su imali kronične bolesti poput dijabetesa, astme ili visokog krvnog tlaka a nisu imali osiguranje, priznalo je da nisu tražili medicinsku pomoć.

Takve odgode mogu dovesti do slabljenje zdravlja bolesnika i viših troškova liječenja.

CDC u izvještaju predviđa da će novi zakon o zdravstvenoj pomoći omogućiti da zdravstveno osiguranje dobije 94 posto Amerikanaca mlađih od 65 godina do 2019. godine, što je dodatnih 32 miliona osoba.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: