{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svaki peti Amerikanac pati od psihičkih poremećaja

S
21.11.2010. u 10:00
0
12
Svaki peti Amerikanac pati od psihičkih poremećaja
0
Svaki peti Amerikanac pati od psihičkih poremećaja
Foto: Alamy
Više od 45 miliona Amerikanaca, odnosno 20 posto odraslih Amerikanaca, imali su neki oblik mentalne bolesti prošle godine. Istraživanje koje je provela američka vlada pokazalo je kako je od tog broja čak 11 miliona ljudi imalo ozbiljne poremećaje, piše "Daily Mail".
Mlade odrasle osobe u dobi od 18 do 25 godina imale su najviši nivo teških psihičkih bolesti (30 posto), dok je takvih najmanje bilo među populacijom od 50 i više godina, rezultati su istraživanja. Najznačajniji faktor koji utiče na ove rezultate svakako je povećanje depresije, posebno među zaposlenima.

"Previše Amerikanaca ne dobiva potrebnu pomoć kako bi se prevenirale poteškoće u ranom stadiju. Posljedice za pojedince, porodice, ali i ukupnu zajednicu mogu biti poražavajuće. Ako se ne liječe, psihičke bolesti mogu dovesti do invalidnosti, samoubistava, izgubljene produktivnosti, nesloge u porodici...", ističu stručnjaci.

Na mentalno zdravlje u 2009. najviše je utjecala rekordna stopa nezaposlenosti, koja je došla kao posljedica pada u ekonomiji. Za mnoge je gubitak posla značio i gubitak zdravstvenog osiguranja, što je brojnu populaciju ostavilo bez ljekarskog tretmana. Najveće posljedice osjetili su pritom oni s psihičkim smetnjama.

Prema istraživanju, 6,1 miliona odraslih osoba prošle godine nije liječilo svoje psihičke smetnje, od čega ih je 42,5 posto izjavilo da to nisu mogli priuštiti. Samo 64 posto odraslih osoba u dobi od 18 godina ili starijih s teškim depresivnim poremećajem je liječeno prošle godine, što je manje za sedam posto u odnosu na godinu ranije.

Utvrđeno je, također, kako je 14,8 miliona Amerikanaca patilo od teškog oblika depresije, a istraživanje je pokazalo da žene češće imaju neki oblik mentalne bolesti u odnosu na muškarce.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: